Çift kariyer yapan milli sporcu öğrencilerin yaşadıkları problemlerin incelenmesi
Examination of the problems experienced by the national athlete students WHO have dual career
- Tez No: 728000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT FİŞNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Çift Kariyer, Milli Sporcu, Sporcu Öğrenci, Akademik Eğitim, Spor, Career, Dual Career, National Athlete, Athlete Student, Academic Education, Sport
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Milli sporcu öğrenciler, hem uluslararası seviyede ülkemizi temsil eden hem de akademik eğitim hayatını yürüten kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kişiler sportif ve akademik eğitim hayatları boyunca hem fiziksel hem de sosyal anlamda birçok sorumluluğu yerine getirmek zorunda kalmaktadır. Bu çalışmada çift kariyer (dual career) yapan milli sporcu öğrencilerin yaşadıkları problemlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye genelindeki milli sporcu öğrenciler, örneklemini ise 18 yaş üzerinde farklı branşlarda milli sporcu olan 17 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu kasti örneklem yöntemine göre belirlenmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak nitel bir araştırma yöntemi olan bireysel görüşme tekniği, toplanan verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, hem milli sporculuğu hem de akademik eğitim hayatını birlikte yürütmeye çalışan milli sporcu öğrencilerin, sosyal hayat, akademik eğitim hayatı, kamp süreçleri, spor hayatı, aile hayatı, antrenör, öğretmen, psikoloji ve meslek hayatı alt boyutlarında problemler yaşadıkları belirlenmiştir. Bu çalışmanın spor ve akademik eğitim hayatını dengeli bir şekilde sürdürmeye çalışan milli sporcu öğrencilerin yaşadıkları problemlerin çözümüne yönelik yapılabilecek çalışmalara temel oluşturması açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
National athlete students appear as individuals who represent our country at an international level while also pursuing their academic goals. Throughout their athletic and academic careers, these individuals must meet a variety of physical and social responsibilities. In this study, it is aimed to examine the problems experienced by the national athlete students who have dual career. In the research, phenomenology, one of the qualitative research methods, was used. The study's population is made up of national sports students from all around Turkey, and the sample is made up of 17 students over the age of 18 who are national athletes in various branches. The research's study group was established using the purposeful sampling approach. A semi-structured interview form was used to collect data for the study. The data was acquired using the individual interview approach, which is a qualitative research method, and the data was analyzed using the content analysis method. According to the findings, national athlete students who attempt to combine national sports and academic education have difficulties in the sub-dimensions of social life, academic education, camp processes, sports life, family life, coach, teacher, psychology, and professional life. This research is regarded to be significant in terms of laying the groundwork for future research that will address the issues faced by national athlete students who attempt to manage their sports and academic lives.