Çocuklarda otizm şiddetinin sosyal iletişim ile ilişkisi
The relationsip of autism violence with social communication in children
  1. Tez No: 728107
  2. Yazar: ABDURRAHMAN KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği, OSB'de Hemşirenin Önemi, Otizm, Sosyal İletişim Ölçeği, Childhood Autism Rating Scale, Importance of Nurse in OSB, Autism, Social Communication Scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, Karaman ilinde bulunan rehabilitasyon eğitimi veren okullar ile normal eğitim veren okullardaki çocuklarda, otizm şiddetinin sosyal iletişim ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Karaman ilinde yaşları 4 ile 18 yıl arasında değişen, otizm tanısı konmuş 50 ve otizmli olmayan 50 çocuk olmak üzere toplam 100 çocuk oluşturmaktadır. Çocukların otizm şiddetini ve sosyal iletişim durumlarını ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla“Sosyal İletişim Ölçeği”ve“Çocukluk Otizmi Derecelendirme”ölçeği uygulanmıştır. Araştırma deneysel olmayan, nitel ve vaka kontrol şeklinde gerçekleştirilmiştir. Olasılıksız örneklemelerden gelişigüzel örnekleme kullanılmıştır. Çalışmadaki çocukların 50'si (%50) otizm tanılı olmayan gruptadır. 28'i (%28) otizm tanılı olan grupta ve hafif orta otizmli, 22'si (%22) otizm tanılı olan grupta ve ağır otizmlidir. Çocuklarda otizm şiddetinin sosyal iletişime yönelik pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir (p< 0,05). Sosyal iletişim değişkeninin %66,9'unun modeldeki bağımsız değişken, yani otizm şiddeti tarafından açıklandığını belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre otizm şiddetinin artması ile sosyal iletişimin azaldığı görülmektedir. Otizmli bireylerde sosyal iletişim konusunda eğitimlerin artırılması ve erken dönemde çocuğun sosyal iletişim davranışlarının kontrol edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Önemli bir sağlık profesyoneli olan hemşirenin otizm spektrum bozukluğunun (OSB) değerlendirme kriterlerini erken tanı ve tedavi için bilmesinin ve sorunları tespit ettiğinde çocukları gerekli yerlere yönlendirmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between autism violence and social communication in children in schools providing rehabilitation education and schools providing normal education in Karaman province. The sample of the study consists of a total of 100 children, aged between 4 and 18 years, 50 diagnosed with autism and 50 children without autism, in Karaman province. In order to determine the status of autism and social communication of children and the relationship between these two, the“Social Communication Scale”and the“Childhood Autism Rating”scale were applied. The research was carried out in the form of non-experimental, qualitative and case control. Random sampling was used from non-probability samples. 50 (50%) of the children in the study are in the group without autism diagnosis. 28% (28%) of them are in the autism diagnosis group and have mild to moderate autism, 22% (22%) are in the autism diagnosis group and have severe autism. It was found that the severity of autism in children had a positive and highly significant effect on social communication (p< 0,05). It was determined that 66,9% of the social communication variable was explained by the independent variable in the model, namely autism severity. It has been concluded that education on social communication in individuals with autism should be increased and the child's social communication behaviors should be controlled in the early period. It is thought that it would be appropriate for the nurse, an important health professional, to know the evaluation criteria of autism spectrum disorder (ASD) for early diagnosis and treatment and to direct the children to the necessary places when found problems.