Aile Sağlığı Merkezi'ne gelen doğurgan yaştaki kadınların aile planlaması yöntemleri konusunda bilgi düzeyi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge level and behaviors of women of fertile age visiting the Family HEALTH center on family planning methods
- Tez No: 728192
- Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ VEHİD, PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: aile sağlığı, aile planlaması, doğum kontrolü, kadın, bilgi, family health, family planning, birth control, women, knowledge
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Bağcılar 20 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne herhangi bir nedenle başvuran doğurgan yaştaki kadınların aile planlaması konusunda bilgi düzeyini öğrenmek ve bu konudaki davranış şekillerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma evrenini Bağcılar 20 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 15-49 yaş doğurgan yaştaki 7838 kadın oluşturmaktadır. Bu evrenden araştırma projemizle ilgili hesapladığımız örneklem büyüklüğü olan 200 doğurgan kadına 50 sorudan oluşan anket formumuz yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bu çalışma, aile sağlığı merkezine gelen doğurgan yaştaki kadınların aile planlaması yöntemleri konusunda bilgi düzeyi ve davranışlarının değerlendirilmesini belirlemek amacı ile kesitsel olarak yapılmıştır Bulgular: Aile Sağlığı Merkezi'ne müracaat eden kadınların bilgi ve davranış önermelerine verdikleri cevapların dağılımlarına baktığımızda, doğru cevap verme oranlarının %28.0-%85.5 aralığında değiştiği görülmektedir. Bilgi önermelerine eğitim düzeyi lise ve üstü olanların, ortaokul ve altı olanlara göre daha yüksek oranda doğru cevap verdikleri görülmektedir. Düşük ekonomik düzeyde olanlar daha yüksek oranda doğru yanıt vermiştir. Bu önermelerin hepsinde çalışan kadınlar daha yüksek oranda doğru yanıt vermişlerdir. Evlenme yaşı 30 ve üzeri olan kadınlar daha yüksek oranda doğru yanıt vermiştir. Bu önermelere modern yöntem kullananların daha yüksek oranda doğru yanıt verdiği görülmüştür. Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda, Aile Sağlığı Merkezi'ne müracaat eden kadınların bilgi ve davranış önermelerine verdikleri cevapların dağılımlarına baktığımızda, doğru cevap verme oranlarının %28.0-%85.5 aralığında değiştiği görülmektedir. Bu da aile planlaması konusunda kadınlarımızın bilgilendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Herhangi bir modern/geleneksel aile planlaması yönteminin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından sağlık kuruluşuna danışılması ve aile planlaması danışmanlığı alınması gerektiği noktasında, konu ile ilişkili olan Aile Sağlığı Merkezi gibi ailelere ilk adımda ulaşabilecek birimlerin, ailelerle sıkı iletişimde olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to learn the level of knowledge of women of childbearing age who applied to Bağcılar Family Health Center No. 20 for any reason, and to investigate their behavior on this issue. The population of the research consists of 7838 women of reproductive age, aged 15-49, registered in Bağcılar Family Health Center No. 20. Materials and Methods: Our survey form consisting of 50 questions was applied to 200 fertile women, the sample size we calculated for our research project from this universe, by face-to-face interview technique. Results: When we look at the distribution of the answers given to the knowledge and behavior propositions of the women who applied to the Family Health Center, it is seen that the rate of correct answers varies between 28.0% and 85.5%. It is seen that those with high school and higher education level give correct answers to information propositions at a higher rate than those with secondary school and below. Those with low economic status gave a higher percentage of correct answers. Working women gave more correct answers in all of these propositions. Women with a marriage age of 30 and over gave correct answers at a higher rate. It was observed that those who used modern methods gave correct answers to these propositions at a higher rate. Conclusion: In line with the data obtained from the research, when we look at the distribution of the answers given to the knowledge and behavior propositions of the women who applied to the Family Health Center, it is seen that the rate of correct answers varies between 28.0% and 85.5%. This shows that the women should be informed about family planning. In order to determine whether any modern/traditional family planning method is suitable for the person, it is recommended that the units that can reach the families in the first step, such as the Family Health Center, which is related to the subject, should be in close communication with the families, at the point that it is necessary to consult the health institution and get family planning counseling.