Investigation of the effect of GPCR oligomerization on the GNAI1 homodimerization in live cells using FRET
GPKR oligomerizasyonun GNAI1 protein homidimer oluşumunun üzerindeki etkisinin FRET yöntemi ile canlı hücrelerde araştırılması
- Tez No: 728205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEVRİM SON, DR. FATMA KÜÇÜK BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gαi1 protein, Homodimer formasyonu, Receptor oligomerizasyonu, Receptor bagımlılığı, FRET, Gαi1 protein, Homodimer formation, Receptor oligomerization, Receptor dependency, FRET
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
G-Protein Kenetli Reseptörler (GPKR), hücre zarını yedi kez geçen zar proteinleridir. Klasik GPCR sinyal yolaklarında, bir GPKR-bir heterotrimerik Gprotein etkileşim modeli, sinyali efektör proteinlere iletmek için yeterlidir. 2000'li yıllarda başlanan araştırmalar, bir GPKR dimer-bir heterotrimerik G-protein etkileşim modelinin daha olası olduğunu ve homo-/heterodimerleşen GPKR'lerin tek bir G⍺-proteini ile etkileşime girdiğini göstermiştir. Son zamanlarda, GPKR çalışmaları, sinyal iletimi sırasında aktif reseptör oligomerleri oluşturmak için ikiden fazla reseptörün entegre olduğunu göstermiştir. Navarro et al. GPKR dimerlerinin dimerizasyonuyla oluşturulan bir heterotetrametrik reseptör kompleksi içinde, bağlı G proteinlerinin etkileşim mesafesinde yakın hale getirildiğini gösterilmiştir (Navarro ve diğerleri, 2018). Ayrıca, G-protein ailesinin üyesi olan Ras proteinleri ile yapılan çalışmalar, bu proteinlerin reseptörden bağımsız dimer oluşturduğunu göstermiştir ve bu dimerlerin farklı sinyal yolaklarında önemli roller oynadığı saptanmıştır. Yakın zamanda, laboratuvarımızın bir üyesi olan Özge Atay, Gαi1 proteinlerinin hücre zarında fiziksel etkileşimini göstermiştir. Fakat, Gαi1 protein homodimerlerinin GPKR tetramerlerinin oluşumunun bir sonucu olup olmadığı henüz açık değildir. Bu bilgiler ışığında, GPCR oligomerizasyonunun Gαi1 homodimerizasyonu üzerindeki etkisi iki kondisyon içinde kantitatif olarak Förster Rezonans Enerji Transferi (FRET) yöntemi ile araştırılmıştır: (1) GPCR-Gαi1 etkileşiminin Gαi1'e özgü minigenlerle bloke edilmiş ve (2) Quinpirole uygulaması ile reseptör oligomerizasyonu tetiklenmiştir.
Özet (Çeviri)
G-Protein Coupled Receptors (GPCR) are membrane proteins that pass the cell membrane seven times. In classical GPCR signaling pathways, one GPCR-one heterotrimeric G-protein interaction model is enough to transmit the signal to effector proteins. Studies since 2000 showed that one GPCR dimer-one heterotrimeric G-protein interaction model is more likely, and GPCRs having homo-/hetero- dimers interact with a single G⍺-protein. Recently, studies on GPCRs indicated that more than two receptors interact to form active receptor oligomers during signal transduction. Navarro et al. showed that within a heterotetrameric receptor complex, formed by the dimerization of the dimers, the G proteins interacting with the dimers were brought into close proximity (Navarro et al., 2018). Furthermore, studies with Ras proteins, which are members of the G-protein family, have shown that these proteins form receptor independent dimers, playing important roles in various signaling pathways. More recently, a member of our Lab., Özge Atay, has shown the physical interaction of Gαi1 proteins on the cell membrane. However, it is still not clear whether the Gαi1 protein homodimerization is a result of the formation of receptor tetramers or if the Gαi1 homodimers form independently of the receptors. Receptor independent G-protein dimerization might play a role in stabilizing the receptor tetramers. In order to answer this question, Förster Resonance Energy Transfer (FRET) method was used to quantitatively investigate the effect of GPCR oligomerization on the Gαi1 homodimerization under two conditions: (1) blocking GPCR-Gαi1 interaction with Gαi1-specific minigenes and (2) receptor oligomerization by agonist (Quinpirole) treatment.