Acil servise karbonmonoksit intoksikasyonu ile başvuran hastalardaki nitrik oksit düzeyi ile troponin, CK, CK-MB ve COHB düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek
Evaluating the relationship between nitric oxide levels and troponin, CK, CK-MB and COHB levels in patients presenting to the emergency department with carbon monoxide intoxication
  1. Tez No: 728395
  2. Yazar: BAHAR KESKİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CO intoksikasyonu, kardiyak etkilenim, Troponin, CoHB, CO intoxication, cardiac involvement, Troponin, CoHB
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu tez çalışmamızda acil servise sonbahar ve kış aylarında başvuran CO gazına maruz kalan hastalarda kardiyak etkilenim ile NO arasındaki ilişkiyi değerlendirerek CO gazının kardiyak etkilenimini engellemek için yeni tedavi protokolleri sunmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Serviste yapılmış olup sonbahar ve kış aylarında acil servise başvuran CO gazına maruz kalan hastalarla gerçekleştirilmiş prospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza CO zehirlenmesi ile başvuran 30 troponin pozitif ve 43 trpoonin negatif olan hastalar iki grup olarak dahil edilmiştir. Ek olarak kronik hastalığı olmayan 30 sağlıklı yetişkin kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Çalışmaya 18 yaş altı ve gebe hastalar dahil edilmemiştir. Zehirlenme sonrası acil servise geliş saati sekiz saat ve üstü başvurular çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ve kontrol grubunun demografik özellikleri, GKS'si, vital bulguları, gaza maruziyet süreleri, maruziyet sonlanmasından sonra acil servisimize başvuruya kadar geçen süre, başvuru şikayetleri, laboratuar parametreleri, Troponin, CK, CK-Mb, Miyoglobilin, COHb düzeyleri, EKG ve EKO değişiklikleri, hastanede yatış süreleri ve mortaliteleri ve NO düzeyleri kayıt altına alındı. Elde edilen veriler IBM SPSS 20 programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %48.5'i kadın, %51.5'i ise erkekti. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması median 27 (minimun 18, maksimum 79) idi. NO düzeyleri Troponin negatif, troponin pozitif ve kontrol grubu arasında anlamlı fark tespit edildi (p=0.000). NO değerleri COHb, Troponin ve CK ile ilişkili bulunurken (p=0.000, p=0.000, p=0.000) CK-MB ile arasında bir ilişki tespit edilmedi (p=0.265). Sonuç: Karbonmonoksit intoksikasyonu ile başvuran ve troponin yüksekliği olan hastalarda NO düzeyleri anlamlı olarak düşüktür. Bu nedenle karbonmonoksit intoksikasyonu olan hastalara inhaler NO tedavisinin CO tedavisi ile birlikte verilmesi ile kardiyak hasarın önüne geçilebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:In this thesis, we aimed to present new treatment protocols to prevent cardiac effects of CO gas by evaluating the relationship between cardiac exposure and NO in patients exposed to CO gas, who applied to the emergency department in autumn and winter months. Materials and Methods: This study is a prospective in is a prospective Atatürk University faculty of medicine emergency department, with patients exposed to CO gas who applied to us in the autumn and winter months. Patients with 30 troponin positive and 43 troponin negative ones admitted to our study with CO exposure were included in two groups. In addition, 30 healthy adults without chronic diseases were included as a control group. Patients under the age of 18 and pregnant were not included in the study. The applications to the emergency department after intoxication pass over eight hour or more were not included in the study. Demographic characteristics, GCS, vital signs, duration of exposure to gas, time to admission to our emergency department after the end of exposure, complaints, laboratory parameters, Troponin, CK, CK-Mb, Myoglobilin, COHb levels of all patients included in the study and control group, ECG and ECO changes, length of hospital stay and mortality, and NO levels were recorded. Obtained data were analyzed with IBM SPSS 20 program. Results: Of the patients included in the study, 48.5% were female and 51.5% were male. The mean age of the patients included in the study was 27 (minimum 18, maximum 79). NO levels were significantly different between troponin negative, troponin positive and control groups (p=0.000). While NO values were found to be associated with COHb, Troponin and CK (p=0.000, p=0.000, p=0.000), no correlation was found with CK-MB (p=0.265). Conclusion: NO levels were significantly lower in patients who presented with carbon monoxide intoxication and had elevated troponin. For this reason, it is predicted that cardiac damage can be prevented by administering inhaler NO therapy together with CO therapy to patients with carbon monoxide intoxication.