Political optimizer: An adaptive social group optimization using harris hawk and jellyfish searching techniques
- Tez No: 728448
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Optimization, Meta-Heuristics, Jellyfish, Harris Hawk, Election
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezin amacı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) genel seçimlerinde Harris hawk ve denizanası arama tekniklerini kullanarak uyarlanabilir bir sosyal ve politik optimizasyon tasarlamaktır. Bu, istenen aday, grup veya ideoloji için en fazla sayıda insanı etkilemek için tasarlanmış organize bir kampanya olarak tanımlanabilir. En ünlü siyasi kampanyalar genel veya cumhurbaşkanlığı seçim kampanyalarının yanı sıra yerel seçimlerde ve devlet başkanları için de gerçekleşir. Her çaba ilk denemede hedefi vurmalıdır, özellikle de zaman ve kaynaklar sınırlı olduğunda. Ziyaret edilecek şehirlerin yanı sıra gidecekleri yolları da dikkate alan ayrıntılı bir siyasi kampanya stratejisi sunmak amacıyla, bu çalışma ölçeklenebilirlik sorununu sosyal grup optimizasyonundaki reklam rotası planlamasıyla birleştirmeyi denemektedir. Bu nedenle, daha geniş siyasi seçim kampanyaları için en yapıcı sosyal çevre geliştirmesini ve şehirlerin mevcut oy olanaklarına ve şehirlerden önceki seçimlerde kazanılan oyların yüzdesine ve önceden bildirimde bulunulacak yerlerin toplanmasına uygun olarak kitlesel toplantılar düzenlemek için en iyi üreten rotaya sahip tahsisi bulmak için karma bir metodolojiye (Harris Hawk ve Denizanası Arama Geliştirme) sahip yeni bir entegre modeli ortaya çıkarıyoruz. Diğer ülkeler bu kıyaslama modelini kapsamlı ve etkili bir kampanya stratejisi geliştirmek için kullanabilir. Ulusal bir kampanyada, kesin oy verimi de garanti edilebilir, ancak hedefimiz, TSP'ye kıyasla yüzde 98,57 doğruluk sağlayan Harris Hawk, Denizanası Arama Optimizasyonu (JSO) ve Hareketli Satıcılar Sorunu (TSP) kullanarak pazarlama ve toplantı harcamaları arasında en iyi tahsisatı seçerek maksimum oy çıkışını sağlayan bir model geliştirmektir. aynı senaryo için sadece yüzde 89,93'e ulaşılabilir. Bu doğruluğa dayanan bir toplu toplantı rotası önerilmiştir. Akılda tutulması gereken diğer bir faktör de, kısa bir süre içinde, daha yüksek oy potansiyeline ve kazanma şansı daha yüksek olan şehirlere danışılmasının istenmesidir." Bu matematiksel model, önceki seçimlerin sonuçlarına göre kampanyanın etkisinin nasıl artırılacağına ışık tutmak için tasarlanmıştır. 550 milletvekili, seçim bölgelerini temsil ettikleri 85 seçim bölgesinden aldıkları oy sayısına göre bir kıyaslama modeli kullanılarak değerlendiriliyor. Ulusal Meclis'e delege göndermek için siyasi partilerin ülke çapında oyların %10'undan fazlasını toplaması gerekiyor. Başka bir de ifade etmek gerekirse, DP'nin web sitesine göre, belki de sadece 236.024.601 $ bütçeleri vardı, bu da bugünün para biriminde 66.718.855 dolara çıkıyor. Anahtar Kelimeleri: Optimizasyon, Meta-Buluşsal, Denizanası, Harris Hawk, ABD, Seçim, Bütçe, Şehirler, Kampanya
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to devise an adaptive social and political optimization using Harris hawk and jellyfish searching techniques in general election of United States of America (USA). This can be defined as an organized campaign designed to influence the greatest number of people for the desired candidate, group, or ideology. Most renowned political campaigns take place in general or presidential election campaigns as well as in local elections and for heads of state. Every effort must hit the target on the first try, especially when time and resources are limited. With a view to presenting an elaborate political campaign strategy that takes into account the cities that'll be visited as well as the routes they will take, this study attempts to combine the scalability issue with the advertisement route planning in social group optimization. This is why we unveil a new integrated model with a mixed methodology (Harris Hawk and Jellyfish Search Enhancement) to find the most constructive social circle enhancement for wider political election campaigns and allocation with the best generating route to arrange mass meetings in accordance with cities' current vote possibilities and the percentage of votes gained in previous elections from cities and collection of places that will be given advance notice. Other countries can use this benchmark model to develop a comprehensive and effective campaign strategy. In a national campaign, definite vote yields can also be guaranteed, but our goal is to develop a model that provides the maximum the vote output by selecting the best allotment among marketing and meeting expenditures using Harris Hawk, Jellyfish Search Optimization (JSO), and Moving Salesmen Problem (TSP) that achieves an accuracy of 98.57 percent in comparison to TSP, which attains only 89.93 percent for the same scenario. A mass meeting route has been proposed which is based on this accuracy. Some other factor to keep in mind is that in a short period of time, it is desirable to consult cities with a higher vote potential and a higher chance of winning." This mathematical model was designed to shed light on how to increase the campaign's effect based on the results of previous elections. The 550 members of parliament are evaluated using a benchmark model based on the number of votes they receive from the 85 electoral districts in which they represent their constituencies. To send a delegate to the National Assembly, political parties must garner more than 10% of the vote nationwide. To put it another way, according to DP's web site, maybe they just budgeted of 236,024,601$, which works out to $66,718,855 in today's currency.