Bernard le Bovier De Fontenelle felsefesinde mümkün dünyalar
Possible worlds in Bernard le Bovier De Fontenelle's philosophy
  1. Tez No: 728669
  2. Yazar: İLYAS ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH DOĞRUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Bernard le Bouvier De Fontenelle, Ütopya Felsefesi, Mümkün Dünyalar, Aydınlanma Felsefesi, Bernard le Bouvier De Fontenelle, Utopian Philosophy, Possible Worlds, Enlightenment Philosophy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada bir Fransız Aydınlanma düşünürü ve yazarı olan Bernard le Bouvier De Fontenelle'nin mümkün dünyalar algısından, bu bağlamda ütopyacı düşüncelerle benzerlikleri ve farklılıklarından; bunun için de evvela modern felsefe ve ütopya alanındaki literatürün genel özelliklerinden ve de bazı ütopya filozoflarından bahsedilerek, Fontenelle'nin bu geçmiş tarihi felsefi serüvenlerle ilişkisi ve bağlantısından bahsedilmiştir. Çalışmada öncelikle Fontenelle yakından tanıtılmış, bu bağlamda hayatına, eserlerine ve beraberinde öne çıkmış bazı fikirlerine değinilmesinden sonra konu ile teması sağlanarak açımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Aydınlanma Felsefesinin oluşmasını hazırlayan erken dönem Fransız Aydınlanmasına ışık tutmak, bu minvalde de Fontenelle'nin bu kavşaktaki önemli rolüne değinmek ve bu konu üzerinde yapılmış akademik çalışma sayısının oldukça az olmasından yola çıkılarak, Bernard le Bouvier De Fontenelle konusunda akademik literatüre bir katkıda bulunmuş olmaktır. Fontenelle'nin felsefe tarihi açısından önemi, ilk dönem Aydınlanma filozoflarından biri olması ve Aydınlanma Felsefesi'ne bir anlamda yön veren ilk isimlerden olmasıdır. Onun ortaya attığı geçmiş ve gelecek tasavvurları; geleneksele, antik kültüre ve geçmiş toplumlara yönelik bakışı; gelecek tasavvurunda bilime ve akla biçtiği rol ve aynı zamanda da bilime bakışını toplumun büyük bir kesimine yayma konusundaki başarısı, onu öne çıkartmış olan özellikleri olmuştur. Çalışmada tüm bunlara değinilecek ve mümkün dünyalar meselesi hakkındaki çıkarımları ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, Bernard le Bouvier, who is an enlightenment thinker and writer, includes the perception of De Fontenelle of possible worlds, similarities and differences with utopian thoughts in this context; For this purpose, first of all, general features of the literature in the field of modern philosophy and utopia and some utopian philosophers are mentioned, and Fontenelle's relationship and connection with these past historical philosophical adventures are mentioned. In the study, Fontenelle was introduced closely, in this context, it was contacted with the subject by referring to his life, works and some of his prominent ideas. The aim of this study is to shed light on the early French Enlightenment that prepared the formation of the Enlightenment Philosophy, in this respect, to address the important role of Fontenelle at this crossroads, and to contribute to the academic literature on Bernard le Bouvier De Fontenelle, based on the very low number of academic studies on this subject. is to be found. Fontenelle's importance in the history of philosophy is that it is one of the early Enlightenment philosophers and one of the first names that guided Enlightenment Philosophy in a sense. Past and future visions he put forward; view of the traditional, ancient culture and past societies; The role he assigns to science and reason in his vision of the future, as well as his success in spreading his view of science to a large part of society, have been the features that have brought him forward. In the study, all of these will be addressed and their implications on the issue of possible worlds will be revealed.