La condition humaine dans les pieces de Bernard-Marie Koltes
Bernard-Marie Koltes'in eserlerinde insanlık durumu
  1. Tez No: 239728
  2. Yazar: TÜLİNAY DALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, French Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bernard-Marie Koltès, insanlık durumu, insan, 20. yüzyıl, Fransız tiyatrosu, iletişimsizlik, yabancılaşma, şiddet, ölüm, güvensizlik, Bernard-Marie Koltès, human condition, humanity, human situation, state of the man in the world, human behaviour, French theatre, 20th century, lack of communication, alienation, violence, death, insecurity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Biz bu tezde XX. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurmuş, 41 yıllık kısa yaşamına önemli yapıtlar sığdırmış Fransa'nın dünya çapında tanınan çağdaş tiyatro yazarlarından Bernard-Marie Koltès'in anlam evreninin kapılarını aralamayı amaçladık. Yazarın adaptasyonlarını inceleme alanımız dışında tutarak on oyununda insanlık durumunu ele aldık.Koltès tiyatrosundaki bu insanlık durumunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermek için somuttan soyuta giden bir analiz yöntemi seçtik. Üç ana bölümden oluşan tezimizde birinci bölümü Koltès kişilerinin somut özelliklerini sergilemeye ayırdık. Kimliklerinin önemli bir parçası olan isimlerini, fiziksel görünümlerini, kökenlerini, yaşam alanlarını, maddi durumlarını, sosyal statülerini ve tüm bunların kişiler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini irdeledik. İkinci bölümde elle tutulur gözle görünür verilere ilave olarak oyun kişilerinin kişilerarası ilişkileri ve psikolojik durumlarını gözden geçirdik. Dört alt başlık altında, burada, insanın iletişimsizliğini, arzularını dile getirmedeki yetersizliğini ve güçsüzlüğünü, aşk arayışını, ailesiyle ve başkalarıyla kurduğu ilişkilerdeki tıkanıklığını, yalnızlığını, yabancılaşmasını, mutsuzluğunu, can çekişmesindeki açmazda kavgaya, şiddete başvuruşunu, intiharda kaçış arayışını gözlem altına aldık. Üçüncü bölümü tamamen ahlaki ve tinsel bulgulara ayırdık. Değer yargılarının ayaklar altına alınışına, ticaretin ilişkileri nasıl yönlendirdiğine, çıkar damgası ile dağladığına tanık olduk. Tüm bu karmaşada umudu başka yer arayışında yakalamaya çalışan, başka yerde mutlu olmayı arzulayan, pes etmeyen, iletişim arayarak, yer değiştirerek gerçek yaşamı bulma hayali peşinden koşan, nihilist olmayan, bir biçimde yaşama tutunmaya çalışan bireylerin çatışkılarını, çelişkilerini, çaresizliklerini, umutsuzluklarını, aydınlığında yol almaya çalıştıkları küçük bir umut ışığı karşısında bile duydukları heyecanı açımlamaya çabaladık. Ontolojik bunalımı, iki dünya arasında sıkışıp kalmış düş-gerçek karışımı oyun kişileriyle hızla ölüme doğru koşan başkişilerin iç yolculuklarındaki boğuntuyu gözler önüne sererek, kahramanlardan hareketle, hayat yolculuğundan ölüm yolculuğuna giden insanlık durumunu görmeye ve göstermeye çalıştık. Sonuçta, Koltès'in oyunları, insanın kendine bir yer aramaya amaçladığı insanlık karşısında benimsediği ya da benimseyeceği tavrı sorgulatır. Bu çabayla da, Koltès, bir anlamda, sanata ?dönüştürücü? bir işlev yüklemeye çalışır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we studied that“The human condition in the plays of Bernard-Marie Koltès”, one of the most unique, most original, most provocative, most innovative and most influential French dramatists of the twentieth century. To do this, we chose ten plays of the author such as La Nuit juste avant les Forêts, Dans la Solitude des Champs de Coton, Combat de Nègre et de Chiens, Quai Ouest, le Retour au Désert, l?Héritage, Sallinger, Coco, Tabataba, and Roberto Zucco and we did not include his adaptations in our study.In order to expose koltésien human condition, we compiled three chapters in which we have built many parties who have dealt with the human condition in the framework of events that the koltésien characters are experiencing.As for the plan, our presentation was composed of three parts in which we analyzed the human relations and socio-economic, psychological, moral and spiritual conditions of the characters. The first chapter consists of two sections which were intended to deal with the characters? names, their physical origin, their living spaces, their financial situation and their insecurity. The second chapter consists of four sections that were assigned to highlight their interpersonal communication which exposes their difficulty in expressing their desire, their love, their family relationship, problems they live with others, inconsolable loneliness, their alienation, their plight, their struggles, their violence, and their destruction to one another and to themselves. The third chapter has been assigned to evidence the moral and spiritual corruption caused by trade, the transgression of values, and inevitability of death. We observed that the characters who experienced these problems try to look for another place.In order to achieve this study, we tried to fallow a way which started from the concrete to abstract. In doing so, we tried to support proposed in this study. Therefore, we emphasized that the koltésien man who is in the vicious circle is seeking a way of salvation as the author himself and the mankind.