Geri Dön

Assessment of the fluctuations of groundwater storage through GIS and remote sensing methods

Yeraltısuyu depolamasındaki değişimlerin CBS ve uzaktan algılama metotları ile değerlendirilmesi

  1. Tez No: 728788
  2. Yazar: BEHNAM KHORRAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN FISTIKOĞLU, PROF. DR. ORHAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Çevre Mühendisliği, Geography, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 228

Özet

Türkiye'deki su kaynakları, ülkenin sürdürülebilir kalkınması için hayati önem taşımaktadır. Özellikle yeraltı suyu akiferleri, farklı tarımsal, evsel ve endüstriyel amaçlar için gerekli suyu sağlayarak bu gelişmeye büyük katkıda bulunmaktadır. Su kaynaklarının değişiminin ülke bazında tam olarak izlenmesi Türkiye'nin en mühim önceliklerinden biridir. Gravity Recovery And Climate Experiment (GRACE) misyonu, bölgesel ve küresel ölçeklerde yeraltı suyu depolamasının (GWS) büyük ölçekli gözetimini kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada, GRACE ile gözlemlenen karasal su depolaması (TWS) ve yeraltı suyu depolaması (GWS) değerlerinin mekansal-zamansal değişimleri, FLDAS, GLDAS ve WGHM hidrolojik modellerinden cıkartılan değerlerle entegre edilerek incelenmiştir. Sonuçlar hem TWS'nin hem de GWS'nin 2003'ten 2020'ye kadar düşüş eğilimleri gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuçlara göre Türkiye'nin GRACE kaynaklı karasal ve yeraltı suyu depoları sırasıyla yıllık 5,16 km3/yıl ve 4,02 km3/yıl oranında azaldığı ortaya çıkmaktadır. Yaşanan yıllık düşüşler 18 yılda toplam yaklaşık 92.83 km3 ve 72.34 km3 değerine karşılık gelmektedir. Çalışma bulguları ayrıca, bu parametrelerin mekânsal-zamansal değişimlerinin aşırı hidrolojik olayların değişimleri ile uyumlu olduğunu ve 2007, 2008, 2014 ve 2018-2020 yıllarında yaşanan kuraklıklar ile de daha belirgin ilişkiler içinde olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, belirtilen çalışma periyodunda Türkiye üzerinde önemli bir karasal su kaybı olduğunu ve bunun yarısından fazlasının yeraltı suyu depolaması bileşeninde gerçekleştiğini göstermektedir.

Özet (Çeviri)

Water resources in Turkey are of vital importance for the sustainable development of the country. Particularly, the groundwater aquifers make a great contribution to this development by providing the required water for different agricultural, domestic and industrial purposes. Exact country-wise monitoring of the variations of water resources is one of the priorities of Turkey. The Gravity Recovery And Climate Experiment (GRACE) mission facilitated the large-scale surveillance of groundwater storage (GWS) at regional to global scales. In this study, the spatio-temporal fluctuations of the GRACE-observed terrestrial water storage (TWS) and groundwater storage (GWS) were investigated through integrating the GRACE-derived values with the modeled data from the FLDAS, GLDAS and WGHM hydrological models. The results revealed that both the TWS and GWS manifest declining trends from 2003 to 2020. The GRACE-derived terrestrial and groundwater storages of Turkey turned out to be depleted by the annual rates of 5.16 km3/yr and 4.02 km3/yr, respectively which correspond to about 92.83 km3 and 72.34 km3 of total depletion of TWS and GWS during the last 18 years. The study findings also suggest that the spatio-temporal fluctuations of these parameters agree with the fluctuations of the extreme hydrological events with more evident associations between the experienced droughts in 2007, 2008, 2014 and 2018 to 2020. In the light of the findings of this study, it seems like that there is a significant terrestrial water loss over Turkey during the specified period and more than half of this occurs in the groundwater storage component.

Benzer Tezler

  1. Taşova (Amasya) heyelanların mühendislik jeolojisi incelemesi

    Assessment of the engineering geology of the landslides around Taşova (Amasya, Turkey)

    PELİN BİLGEHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Jeoloji MühendisliğiAnkara Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. RECEP KILIÇ

  2. Uluova'nın (Elazığ) hidrojeolojisinin coğrafi bilgi sistemleri ile incelenmesi

    Hydrogeologıc assesment of Uluova (Elazığ) by geographıcal ınformatıon systems

    MURAT ÇELİKER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Jeoloji MühendisliğiÇukurova Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ

    YRD. DOÇ. DR. TOLGA ÇAN

  3. X-ışını kontrast maddesi iopamıdol'ün sıfır değerlikli alüminyum ile aktifleştirilmiş hidrojen peroksit ve persülfat ile ileri oksidasyonu

    Removal of iopamidol, an iodinated x-ray contrast medium, by zero valent aluminum-activated H2O2 and S2O82-

    GÜLŞAH KORKMAZ YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İDİL ARSLAN ALATON

  4. Farklı habitat tiplerinde vaşağın (Lynx lynx L. 1758) bazı ekolojik özelliklerinin incelenmesi

    Investigation on some ecological characteristics of eurasian lynx (Lynx lynx L. 1758) in different habitat types

    BURAK AKBABA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    BiyolojiHacettepe Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZAFER AYAŞ