Taşova (Amasya) heyelanların mühendislik jeolojisi incelemesi
Assessment of the engineering geology of the landslides around Taşova (Amasya, Turkey)
  1. Tez No: 170319
  2. Yazar: PELİN BİLGEHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşova, North Anatolian Fault Zone, Landslide, Geotechnical borehole, Shear strength, Slope stability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Doktora Tezi TAŞOVA (AMASYA) DOLAYINDAKİ HEYELANLARIN MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ İNCELEMESİ R. Pelin BİLGEHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Recep KILIÇ Amasya iline bağlı Taşova ve Alparslan ilçeleri arasındaki Kuzey Anadolu Fay Zonu içerisinde yaklaşık 2.5 km x 6.0 km2' lik alanda çok sayıda heyelan bulunmaktadır. Bu heyelanlar; eğimin yüksek olması, Yeşilırmağın yamaç topuklarındaki aşındırma etkisi, yeraltısuyu ve muhtemelen depremlerin etkisi ile meydana gelmekte, tarım arazileri ile yerleşim alanlarını olumsuz yönde etkilemektedir. İnceleme alanı; güneyde Yeşilırmak ve Taşova ilçesi, kuzeyde Taşova ilçesi ile Alparslan ilçesi arasındaki en yüksek noktalardan geçen akım sının, batıda Çaydibi deresi ve Çaydibi köyü ve doğuda Dereköy çayı ile Dereköy arasındaki yaklaşık 15 km2 lik bir alanı kaplar. Pliyosen yaşlı çakıl, kum ve kahverenkli silt ile bunların altında yeşilimsi silt bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, heyelanın mühendislik jeolojisini ve stabilite koşullarını incelemektir. Bu amaçla, heyelan bölgesinin jeoloji haritası ve kesitleri hazırlanmıştır. Heyelanın topuğuna yakın kesimlerinde açılan toplam 250 m derinlikte, altı adet jeoteknik sondajı ile birimlerin yatay ve düşey yöndeki değişimleri incelenmiş, zeminleri temsil edici örnekler alınmıştır. Sondaj kuyularına plastik borular yerleştirilmiş, yeraltısuyu ile kuyu derinliği periyodik olarak ölçülerek heyelanın kayma yüzeyi belirlenmiştir. Sabit bir baz noktasma göre GPS yardımı ile topuktaki iki sondaj noktasında 1 0 aylık sürede 4.5 cm ile 9.5 cm arasında kayma belirlenmiştir. Kayma yüzeyinin derinliği 25.0 m ile 33.0 m arasında değişmektedir. İki kesit hattı boyunca dairesel olmayan kayma yüzeyleri için Janbu yöntemi ile yapılan duraylılık analizinde güvenlik sayısı, statik koşulda birinci kesit için 1.71 ve ikinci kesit için 1.83 dür. Kayma daireleri ve güvenlik sayılan Civilserve GMBH DP GGU-Stability programı yardımı ile belirlenmiştir. Topuk kısmında Bishop dilim yöntemine göre dairesel kayma olmakta, yapılan duraylılık analizinde güvenlik sayısı, statik koşulda birinci kesitte 1.24 ve ikinci kesitte 1.16' dır. Dinamik koşulda ise güvenlik sayısının I olması için yatay psödostatik katsayı birinci kesitte 0.038 ve ikinci kesitte 0.023 hesaplanmıştır. Duraylılık analizlerinden elde edilen sonuçlara göre Yeşilırmağın toputan 5.0 m yük alması halinde dinamik şartlarda güvenlik katsayısının 1 olması için yatay psödostatik katsayı 0.02 ve 10 m. Yük alması halinde 0.003 hesaplanmıştır. Duraylılığm sağlanması için Yeşilırmağın topuktan yük almasının önlenmesi ve yüzey drenajının yapılması sağlanmalıdır. 2004, 100 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Taşova, Kuzey Anadolu Fay Zonu, Heyelan, Jeoteknik sondaj, Kayma dayanımı, Şev duraylılığı. i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis ASSESSMENT OF THE ENGINEERING GEOLOGY OF THE LANDSLIDES AROUND TAŞOVA (AMASYA, TURKEY) R. Pelin BİLGEHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Recep KILIÇ Many landslides exist within the North Anatolian Fault Zone between Taşova and Alparslan towns of Amasya province of Turkey in an area 2.5 km x 6.0 km. These landslides occur due to the increase of the slope angle, the undercutting effect of the Yeşilırmak river from the toe, groundwater level fluctuation, and earthquakes. The study area of 15 km2 is bordered by the Yeşilırmak river and Taşova town at the south, recharge area boundary at the north, Çaydibi creek at the west, Dereköy and Dereköy river at the east. Pliocene aged gravel, sand and brownish silt overlying greenish silt exposed in the area. The aim of this study is to investigate the engineering geology and the stability of the landslide prone area. The engineering geology map and cross sections were prepared. A total of six boreholes (250 m) were drilled in order to determine the horizontal and vertical distrubition of the units, obtain representative samples close to the toe of the landslides. Plastic pipes have been installed in the boreholes, in order to measure the ground water level fluctuation and the depth of the boreholes have been periodically measured for the sake of the determining the sliding surfaces. Movements have been measured by using a GPS linked to a base station system. As a result for ten months period, movements range between 4.8-8.9 cm on the toe of landslide. Sliding surface depth ranges between 25.0 m and 33.0 m. The Janbu method was applied for the non-circular failure surfaces along the two cross-sections. The factor of safety of the first and second cross-sections were calculated as 1.71 and 1.83 respectively under static conditions.The slip surfaces and the factor of safety values have been determined by the Civilserve GMBH DP GGU-Stability Software. A circular failure has been detected at the toe according to the Bishop slices method. The factor of safety has been calculated as 1.24 and 1.16 for the two cross-sections under static conditions on lines. The pseudo-static coefficient has been determined as 0.038 and 0.023 for obtaining the FS=1 condition. Due to the results of the stability analysis; the effect of the undercut from the toe on the FS has been determined. For the value of 5.0 m, the dynamic pseudo-static coefficient is 0.02 and if the value reaches 10 m, the dynamic pseudo-static coefficient equals to 0.003. Control meaasures needed for the surface drainage and the undercut effect should be prevented for the stability. 2004, 196 pages