Sisplatin uygulanan pankreas ve mide kanseri hücrelerinde melatoninin TRPV1 kanalları aracılı rolü
The role of melatoni̇n mediated by TRPV1 channels in cisplatinapplied pancrease and stomach cancer cells
  1. Tez No: 728817
  2. Yazar: AYŞEGÜL YUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK SUAT ÖVEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreas Kanseri, Mide Kanseri, Apoptozis, Oksidatif Stres, TRPV1, Pancreatic Cancer, Gastric Cancer, Apoptosis, Oxidative Stress, TRPV1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Mide ve pankreas kanserleri toplumda sıkça görülen ve mortalite oranları yüksek kanser çeşitleridir. Sisplatin, DNA hasarına neden olan ve birçok kanser türünün tedavisinde tercih edilen neoplastik bir ajandır. Mevcut tez çalışması ile sisplatin ve melatoninin birlikte kullanımının mide ve pankreas kanseri hücreleri üzerindeki TRPV1 kanalları aracılı olası etkileri araştırıldı. Bunun için mide ve pankreas hücreleri; kontrol, sisplatin, sisplatin+kapsazepin, sisplatin+melatonin, sisplatin+melatonin+kapsazepin, melatonin ve melatonin+kapsazepin olmak üzere 7 gruba ayrıldı. TRPV1 kanal aktivasyonu için de kapsaisin kullanıldı. Hücrelerde hücre içi kalsiyum iyonu düzeyi, reaktif oksijen radikalleri, mitokondriyal depolarizasyon, kaspaz 3 ve kaspaz 9 enzim aktivasyonu ve apoptozis düzeyleri ölçüldü. Mide ve pankreas kanseri hücrelerinde kalsiyum sinyali analizi sonuçları incelendiğinde, kontrol grubuna kıyasla sisplatin, sisplatin+melatonin ve melatonin grupları daha yüksek bulunmuştur (p˂0.001). Sisplatin grubu ile sisplatin+melatonin grupları kıyaslandığında sisplatin+melatonin grubundaki sitozolik serbest kalsiyum düzeyi daha yüksektir (p˂0.001). Yine mide ve pankreas kanser hücrelerinde apoptozis, reaktif oksijen türleri, mitokondrial depolarizasyon düzeyleri ile kaspaz 3 ve kaspaz 9 enzim aktivasyonları incelendiğinde, kontrol grubuna kıyasla sisplatin, sisplatin+melatonin ve melatonin gruplarının daha yüksek olduğu (p˂0.001), sisplatin grubu ile sisplatin+melatonin grubu kıyaslandığında ise genel olarak sisplatin+melatonin grubunun daha yüksek (p˂0.05 ve p˂0.001) olduğu görüldü. İlgili analizlerde, TRPV1 kanal blokırı kapsazepin kullanılan sisplatin ve melatoninin ayrı veya birlikte kullanıldığı gruplarda, kapsazepin kullanılmayan benzer gruplara kıyasla değerlerin daha düşük (p˂0.05 ve p˂0.001) olduğu görüldü. Sonuç olarak; sisplatin grubuna kıyasla sisplatin+melatoninin birlikte kullanımının kanser hücrelerinde daha fazla apoptotik etki oluşturduğu ve oluşan bu etkinliğe TRPV1 kanallarının da aracılık ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Gastric and pancreatic cancers are frequently seen in the World and they have high mortality rates. Cisplatin is a neoplastic agent that damages the DNA and it is the preferred treatment of many types of cancer. In the current thesis, the possible effects of the combined use of cisplatin and melatonin on gastric and pancreatic cancer cells via TRPV1 channels were investigated. For this reason, gastric and pancreatic cells were divided into 7 groups as control, cisplatin, cisplatin+capsazepine, cisplatin+melatonin, cisplatin+melatonin+capsazepine, melatonin and melatonin+capsazepine. Capsaicin was also used for TRPV1 channel activation. Intracellular calcium ion level, reactive oxygen radicals, mitochondrial depolarization, caspase 3 and caspase 9 enzyme activation and apoptosis levels were measured in the cells. When the results of calcium signal analysis in gastric and pancreatic cancer cells were examined, cisplatin, cisplatin+melatonin and melatonin groups were found to be higher compared to the control group (p˂0.001). When the cisplatin group and cisplatin+melatonin groups are compared, the cytosolic free calcium level in the cisplatin+melatonin group was higher (p˂0.001). However, when apoptosis, reactive oxygen species, mitochondrial depolarization levels, and caspase 3 and caspase 9 enzyme activations in gastric and pancreatic cancer cells were examined, cisplatin, cisplatin+melatonin and melatonin groups were higher than the control group (p˂0.001), cisplatin group and cisplatin+ When the melatonin group was compared, it was observed that the cisplatin+melatonin group was higher (p˂0.05 and p˂0.001) In sum, in the related analyzes, it was observed that the values in the groups that used the TRPV1 channel blocker is capsazepine, cisplatin and melatonin separately or together, were lower (p˂0.05 and p˂0.001) compared to similar groups that did not use capsazepine. As a result; It was determined that the combined use of cisplatin + melatonin compared to the cisplatin group caused more apoptotic effects in cancer cells and this activity was also mediated by TRPV1 channels.