Sivil toplum kuruluşlarında profesyonel olarak çalışan bireylerde ikincil travma ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi (2019 yılı Türk Kızılay toplum merkezleri örneği)
Examination of the relationship between secondary trauma and psychological resilience in individuals working professionally in non-governmental organizations (2019 example of Turkish red crescent society centers)
- Tez No: 728884
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İkincil Travmatik Stres, Psikolojik Dayanıklılık, Yardım Çalışanları, Secondary Traumatic Stress, Helping Professionals, Pyschological Resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruhsal Travma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada, Kızılay'da profesyonel olarak çalışan yardım çalışanlarının İTS ve pskolojik sağlamlık seviylerinin arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bu kapsamda 322 yardım çalışanının dahil olduğu bir anket çalışması yürütülmüştür. Pandemi koşulları çerçevesinde, katılımcılara anketler çevrimiçi bağlantılar aracılığıyla ulaştırılmıştır. Katılımcıların, sosyo-demografik bilgi formu, İTS Ölçeği ve Yetişkin Dayanıklılık Ölçeği'ne yanıtlar vermesi istenmiştir. Yanıtların oluşturduğu verilerin analizi SPSS 22.0 paket yazılımı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Analiz yöntemleri olarak, katılımcıların sosyal ve demografik nicelikleri bakımından İTS ve pskolojik sağlamlık bileşenleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, İTS ve psikolojik sağlamlık bileşenleri arasındaki bağlantı incelenmiş ve İTS boyutlarının psikolojik sağlamlık ve sosyo-demografik değişkenler bakımından yordayıcılığına ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, İTS'in medeni durum, yaş, psikiyatrik tedavi öyküsü ve hizmet süresi değişkenleri bakımından anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan, psikolojik sağlamlık puanlarının ise cinsiyet, medeni durum, yaş grubu, eğitim, gelir düzeyi ve psikiyatrik tedavi öyküsü değişkenleri bakımından anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. İTS ve psikolojik sağlamlık bileşenlerinin korelasyon bulgularına göre, İTS bileşenşerinin tümünün psikolojik sağlamlık bileşenleriyle ters yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmişitir. İTS düzeyinin yordayıcıları incelendiğinde, psikolojik dayanıklılık kendilik algısı ve psikiyatrik tedavi öyküsünün İTS seviyelerini yordadığı tespit edilmiştir. Araştırmada tespit edilen anlamlı bulgular ışığında, destek çalışanlarına yönelik geliştirilebilecek önleyici ve koruyucu uygulamaların ikincil travma ve tükenmişlik gibi durumlara ilişkin riskleri azaltabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, araştırmanın ülke çapında farklı bölgelerde hizmet sağlayan ve farklı gruplardaki insanlarla çalışan yardım personellerinin dahil edilmesiyle tekrarlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between secondary traumatic stress and psychological resilience levels of volunteer and professional aid workers in the Red Crescent was examined. In this context, a survey study was conducted involving 322 aid workers. Surveys were delivered to the participants through online links within the framework of the pandemic conditions. Participants were asked to give answers to the socio-demographic information form, Secondary Traumatic Stress Scale and Adult Resilience Scale. The analysis of the data generated by the responses was carried out over the SPSS 22.0 package software. As analysis methods, secondary traumatic stress and resilience sub-dimensions were compared in the context of the participants' social and demographic variables. In addition, the relationship between secondary traumatic stress and psychological resilience sub-dimensions was examined and findings regarding the predictive value of secondary traumatic stress dimensions in terms of psychological resilience and socio-demographic variables were obtained. According to the research findings, it was concluded that secondary traumatic stress showed a significant difference in terms of marital status, age, psychiatric treatment history and working time variables. On the other hand, it was concluded that psychological resilience scores show significant differences in terms of variables such as gender, marital status, age group, education, income level, and psychiatric treatment history. According to the correlation findings between secondary traumatic stress and psychological resilience sub-dimensions, all secondary traumatic stress sub-dimensions were found to be negatively and significantly related to psychological resilience sub-dimensions. When the predictors of secondary traumatic stress levels were examined, it was found that psychological resilience self-perception and psychiatric treatment history significantly predicted secondary traumatic stress levels. In the light of the significant findings obtained in the study, it is thought that preventive and protective practices that can be developed for aid workers may reduce the risks related to secondary trauma and burnout. However, it is thought that the research could be replicated by the inclusion of aid personnel who provide services in different regions around the country and work with different groups of people.