Convergence characteristics and gate roadway support design at Çayırhan colliery
Çayırhan linyit ocağında taban yolları konverjans karakterleri ve tahkimat tasarımı
- Tez No: 7289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Taban yolu, konverjans, beton ramble, geçme bag, topuksuz kazı vı
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ÇAYIRHAN LİNYİT OCA?INDA TABAN YOLLARI KONVERJANS KARAKTERLERİ VE TAHKİMAT TASARIMI ISTANBULLUO?LU, Y. Sel ami Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği BölUmU Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal KARPUZ Aralık 1989, 115 Sayfa Bu araştırmada, Çayırhan Linyit Ocağı uzun ayak taban yollarındaki konverjans ölçümleri ve taban yolu tahkimatının tasarımı yera İnaktadır. Konverjans ölçümleri ile birlikte taban yolu tahkimat direkleri üzerine gelen yükler ve yerüstü tasman ölçümleri de yapılmıştır. Farklı tahkimat ve işletme koşullarında yapılan bu ölçümlerle, farklı koşu 1 1 ar in taban yolu du^aylılıgı üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Taban yolu tahkimat tasarımında beton ramble ve taban yolu bag tahkimatı ayrı ayrı incelenmiştir. Farklı özellikteki agregalarla, onların agrega-çimento-su oranları değiştirilerek karışımlar hazırlanmıştır. Yeterli dayanımı veren ekonomik karışım ramble duvarı için seçilmiştir. Seçilen karışım, ağırlıkça %85 kırma kireçtaşı, %15 çimento ve çimentonun %72'si ağırlığındasudan oluşmuştur. Ramble duvarının genişliği stabilite için yeterli dayanımı sağlayacak şekilde 2,4 metre olarak bulunmuştur. Beton ramble, def ormasyonu dengeleyecek yeterli dayanıma ulaşıncaya kadar taban yolunda stabilite bu çalışmada geliştirilen ve sürtUnmeli direklerle bir boyunduruktan oluşan bag tahkimatı ile sağlanmaktadır. Geliştirilen tahkimat sistemi, komşu iki pano için kullanılan tabanyolunda yeterli stabiliteyi sağlamıştır. Taban yolunu koruyan topukların kaldırılmasıyla da ekonomik kazanç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONVERGENCE CHARACTERISTICS AND BATE ROADWAY SUPPORT DESIGN AT ÇAY I RH AN COLLIERY İSTANBULLUO?LU, Y. Sel am i li.Sc» in Mining Engineering Department Supervisors Assoc »Prof.Dr. Celal KARPUZ December 1989? 115 Pages This study is concerned with the convergence characteristics and support design of longwall gate roadways at Çayirhan Lignite Mine» In addition to gate roadway convergences? the surface subsidence and loads on gate roadway supports were also measured. The gate roadway stability was further investigated under different support systems and different mining conditions. The aspects of the gate roadway steel support sets and the concrete packing were investigated respectively in gate roadway support design. Various types of aggregate materials and their aggregate-cement-water compounds were prepared and their uniaxial compressive strengths were tested in laboratory to determine the most economical mixture with sufficient strength. The solid compound of ixx85% granulated limestone which is easily obtainable around mine» plus 15% port land cement by weight and water amounting 7E% of port land cement by weights was selected to be used for concrete packing. The thickness of concrete packing was determined as S?4- meter to provide sufficient strength for stabilitiy. Until the concrete packing gets its strength which will stabilise the deformation? the developed support set which is composed of friction props and a cap maintains the stability of gate roadways» The developed support system in the gate roadway of two adjacent panels provided a better stability as well as better economy due to the elimination of rib pillars in the old system. Key words. Bate roadway? convergence? concrete packing? yieldable support ? total extraction xv