Babaların evlilik uyumları ile baba-bebek bağlanma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between fathers' marital adjustment and father-baby attachment levels
- Tez No: 728990
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU VEFİKULUÇAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Baba, Bebek, Bağlanma, Baba-Bebek Bağlanması, Evlilik Uyumu, Hemşirelik, Father, Baby, Attachment, Father-Infant Attachment, Marital Adjustment, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, babaların evlilik uyumlarının baba-bebek bağlanma düzeyleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmaya, 6-12 aylık bebeği olan 109 baba alınmıştır. Araştırmanın verileri online platformda, Kişisel Bilgi Formu, Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği ve Evlilikte Uyum Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Student's t testi, One Way ANOVA ve çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testi, Bonferroni ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. p0.05). Araştırma sonucunda babaların evlilik uyumlarının ve baba bebek bağlanma düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu, evlilik uyumunun baba-bebek bağlanma düzeyini etkilemediği bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kadın sağlığı hemşirelerinin babaları doğum öncesi ve sonrası sürece dahil etmeleri, babaların evlilik uyumunu ve baba-bebek bağlanma düzeyini değerlendirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of fathers' marital adjustment on father-infant attachment levels. This descriptive study included 109 fathers with 6-12-month-old babies. The data of the study was collected on the online platform with Personal Information Form, Father-Baby Attachment Scale, and Marriage Adjustment Scale. Frequency descriptive statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Student's t-test, One Way ANOVA and multiple comparisons test Tukey test, Bonferroni and Spearman correlation tests were used in the analysis of the data. p0.05). As a result of the research, it was found that the marital adjustment and father-infant attachment levels of the fathers were high, and marital adjustment did not affect the father-infant attachment level.In line with the results obtained, it is recommended that nurses consider the father in the postpartum care process and include him in the prenatal and postnatal process, and fathers evaluate the level of father-infant attachment and marital adjustment.