Record industry in Turkey: 1923-1945
Türkiye'de kayıt endüstrisi: 1923-1945
- Tez No: 729023
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Endüstrisi, Cumhuriyet Dönemi, Politika, Müzik, Plak, Record Industry, Republican Era, Politics, Music, Record
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
19. yy son çeyreğinde kayıt teknolojilerinin ortaya çıkışı ile birlikte müzik kaydedilebilir ve yeniden üretilebilir hale gelmiştir. Müziğin kitlesel olarak kopyalanarak çoğaltılması ile plak endüstrisi doğmuştur. Kayıt endüstrisindeki çok uluslu şirketler hızla dünyanın dört bir yanında yeni pazarlar oluşturmuştur. İlk ticari kayıtların oluşturulmaya başladığı zamandan itibaren Türkiye Kayıt endüstrisinin önemli pazarlarından biri haline gelmiştir. Endüstri I. Dünya savaşı sırasında yaşadığı yavaşlamayı üzerinden atmış, kayıt teknolojilerindeki yeni gelişmeler hızla büyümeyi devam ettirmiştir. I. Dünya Savaşının ardından değişen sınırlar, değişen etnik yapılanma ile Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında resmi olarak kurulmuştur. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyetinde şirketler hızla faaliyetlerine devam etmiştirler. Resmi ideolojisi ulusalcılık olan bu ulus -devlet, kültür politikaları ile homojen, standart bir kültür kurmayı amaçlamıştır. İktidar ve iktidar mekanizmaları müzik ve kültürel alanda düzenlemeler ve yasaklamalar uygularken, gramofonlar, plaklar ile müzik günlük hayatın her alanını kaplamıştır. Tüm bu düzenlemeler ve değişimlerle beraber plak endüstrisi de değişmiştir. Bu çalışma ile 1923- 1945 yılları arasında Türkiye'deki kayıt endüstrisinin ekonomik, politik ve kültürel olarak incelenmesi ve tartışılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan yöntemler kaynakların, katalogların, gazete yazılarının incelenmesi, analiz edilmesi ve tartışılmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
With the emergence of recording technologies in the last quarter of the 19th century, music became recordable and reproducible. With the mass copying of music, the record industry was born. Multinational companies in the recording industry have quickly created new markets around the world. Since the first commercial records started to be created, Turkey has been one of the important markets of the recording industry. The industry got over the slowdown it experienced during World War I and new developments in recording technologies continued to grow rapidly. Changing borders after World War I, with the changing ethnic structure, the Republic of Turkey was officially established in 1923. In the newly established Republic of Turkey, companies continued their activities rapidly. This nation-state, whose official ideology is nationalism, aimed to establish a homogeneous, standard culture with its cultural policies. While power and power mechanisms apply regulations and prohibitions in the field of music and culture; gramophones, records and music have covered every area of daily life. With all these regulations and changes, the record industry has also changed. This study, aims to examine and discuss the economic, political and cultural record industry in Turkey between 1923 and 1945. The methods used in this study include examining, analyzing and discussing the sources, such as catalogs, newspapers and articles.