Geri Dön

Şırnak'ta aşiretlerin sosyo-politik davranışları: Kurumsalcı bir perspektif

Socio-political behavior of tribes in Şırnak: An institutionalist perspective

  1. Tez No: 729024
  2. Yazar: HAMZA YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 155

Özet

Bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları grup veya toplulukları inceleyen sosyal bilimler, birey-toplum ilişkisini anlamaya çalışmaktadır. Sosyal bilimlerde genellikle bir fikir birliğinden bahsetmek zordur. Çünkü toplumsal yaşamda bireyler, doğaları gereği öncelikle öznel (subjektif) yargılara sahiptir. Diğer yandan sosyal bilimlerde değer yargılarının olduğu da bilinen bir gerçektir. Böyle bir ortamda yapılan bir araştırmada, araştırmanın her yönüyle anlaşılması ve faydalı sonuçlara ulaşılması için araştırmacının olabildiğince tarafsızlığını koruyarak toplum-birey ilişkisini incelemesi gerekmektedir. Yine bu araştırmalarda toplumsal olanın daha iyi açıklanması için bazı toplulukların sahip olduğu“birey davranışlarını mobilize etme”kabiliyeti her yönüyle irdelenmelidir. Türkiye'de nüfusun belli bir kısmını oluşturan aşiretler hem sahip oldukları yapısal özellikleri hem de bireyleri mobilize etme kapasiteleri sebebiyle günümüzde önemlerini korumaya devam etmektedirler. Bu özelliklere sahip olan aşiret, aynı zamanda enformel kurallarla örülü bir sosyal kurumdur. Bu bağlamda bir sosyal kurum olarak aşiret, literatürde daha fazla çalışılmalıdır. Bu çalışmanın amacı kuramsal çerçeve ve aşiretlerin tarihsel gelişimlerinden yola çıkarak Şırnak'taki aşiretleri ve sosyal bir kurum olarak bu aşiretlerin sosyo-politik davranışlarını öğrenmektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda bölgedeki aşiretleri kapsayan bir alan araştırması ile aşiret enformel kurallarının, birey davranışını nasıl kanalize ettiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda hem katılımcılardan elde edilen bulgular hem de literatürdeki bilgiler eşliğinde çıkarım, öngörü ve beklentilere yer verilmiştir. Ayrıca sahip oldukları kurumsal fonksiyonlarla aşiretlerin gelecekteki statülerinin ne olacağı hakkında öngörülere ve analizlere yer verilmiştir.

Özet (Çeviri)

Social sciences, which studies the groups or communities formed by individuals coming together, try to understand the individual-society relationship. In the social sciences, it is often difficult to talk about a consensus. Because in social life, individuals, by their nature, have primarily subjective (subjective) judgments. On the other hand, it is a well-known fact that there are value judgments in the social sciences. In a study conducted in such an environment, in order to understand all aspects of the research and achieve useful results, the researcher should study the relationship between society and the individual, while maintaining as much impartiality as possible. Again, in these studies, in order to better explain what is social, the ability of some communities to“mobilize individual behavior”should be examined in all aspects. The tribes, which constitute a certain part of the population in Turkey, continue to maintain their importance today due to both the structural features they have and their capacity to mobilize individuals. The tribe, which has these characteristics, is also a social institution that is knitted by informal rules. In this regard, the tribe as a social institution should be studied more in the literature. The aim of this study is to learn the tribes in Şırnak based on the theoretical framework and the historical developments of the tribes and the socio-political behavior of these tribes as a social institution. For the purpose of the study, an area study covering the tribes in the region was conducted to determine how tribal informal rules channel individual behavior. At the end of the study, both the findings obtained from the participants and the inferences, predictions and expectations accompanied by the information in the literature were included. In addition, predictions and analyses about what the future status of the tribes will be are given with the institutional functions they have.

Benzer Tezler

  1. Osmanlı idari taksimatında Şırnak kazası ve aşiretler arası mücadeleler(1850-1914)

    Townshi̇p of Şirnak in the Ottoman administrative divisions and struggles among tribes (1850-1914)

    AHMET GÜLENÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    TarihGaziantep Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. CELAL PEKDOĞAN

  2. Şırnak'ta doğal olarak yetişen ve pazarlama önemine sahip bazı bitki türlerinin kullanım amaçlarının ortaya konulması

    Explaining the intended use of some plant species thatgrow naturally in sirnak and have marketing importance

    ŞAHİN ÖLGEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TurizmŞırnak Üniversitesi

    Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CELAL YÜCEL

  3. Şırnak'ta seçmen davranışı (1973-2019)

    Voter behaviours in Şirnak (1973 – 2019)

    CELAL GÜNEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    SosyolojiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SUVAT PARİN

  4. Sosyal bütünleşme bağlamında Şırnak'ta dini hayat

    Religious life in Şırnak in the context of social integration

    KAYHAN BAYRAM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinMarmara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ COŞKUN

  5. Ticari bankalarda hizmet kalitesinin ölçülmesi ve Şırnak'ta görev yapan öğretmenler üzerinde bir araştırma

    Measurement of the service quality in commercial banks and a research on teachers working in Şırnak

    İBRAHİM FATİH EKİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    BankacılıkGazi Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    PROF. DR. YILDIZ ÖZERHAN