The international system or the state: What is the source of Turkey's national interest
Uluslararası sistem ya da devlet: Türkiye'nin ulusal çıkar kaynağı nedir
  1. Tez No: 729039
  2. Yazar: KEREM AKIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstikrar, İstikrarsızlık, Türk Dış Politikası, Ulusal Çıkar, Uluslararası Sistem, Instability, International System, National Interest, Stability, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, devletlerin dış politika davranışlarını yönlendiren bir kılavuz olarak tanımlanan ulusal çıkar kavramını uluslararası sistem düzeyinde incelemektedir. Çalışma, temel olarak uluslararası sistemin döngüsel bir süreç içinde istikrarlı ve istikrarsızlık süreçlerinin ulusların çıkarlarını belirleyen temel kaynak olduğunu iddia etmektedir. Bu iddiaya göre, istikrarlı uluslararası sistemin bileşenleri olan uluslararası yapı ve düzen sistemdeki devletlerin çıkar ve davranışları üzerinde bir belirginlik oluşturacaktır. Bir diğer ifadeyle, uluslararası sistemik güçlerin baskınlığı devletlerin karar alma süreçlerini şekillendireceği veya kısıtlayacağı varsayılabilir. Bunun aksine, istikrarsız uluslararası sistemler ise, kurulu uluslararası yapıya ve düzene karşı meydan okumaların ve belirsizliklerin arttığı dönemler olarak ifade edilebilir. Sistemsel belirsizliklerin devletler üzerindeki baskıyı hafiflettiği istikrarsızlık dönemlerinde, devletlerin güç kapasitelerinin ulusal çıkarları belirlemede temel belirleyici olacağı ifade edilebilir. Bu bağlamda, tez temel olarak üç kısma ayrılmaktadır. İlk olarak literatür taraması ulusal çıkarın kaynağı olarak değerlendirilebilecek diğer alternatif yaklaşımları ortaya koymaktadır. İkinci bölüm ise, tezin ana konusu olan uluslararası sistemin istikrarlı ve istikrarsız dönemleri ve bu dönemlerin devletlerin ulusal çıkarlarını nasıl ve ne yönde etkilediğini tartışmaktadır. Tezin üçüncü bölümünde ise, 1999-2020 yılları arasındaki Türk dış politikası incelenerek uluslararası sistemin iki farklı döneminin ulusların çıkarlarını belirlemedeki rolü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of national interest, which is defined as a guide that directs the foreign policy behaviors of states, at the level of the international system. The study basically claims that the stability and instability processes of the international system in a cyclical process are the main source that determines the interests of the nations. According to this claim, the international structure and order, which are the components of the stable international system, will build a certainty on the interests and behaviors of the states in the system. In other words, it can be assumed that the dominance of international systemic forces will shape or constrain the decision-making processes of states. Conversely, unstable international systems can be defined as periods that there is a high degree of uncertainty in world politics due to challenges to the established international structure and order. In such periods, it can be stated that systemic uncertainties will alleviate the pressure on states, and thus, the power capacities of states will be the main factor to determine the source of national interests. In this context, the thesis is basically divided into three parts. First, the literature review reveals other alternative approaches that can be considered as a source of national interest. The second part, on the other hand, discusses the stable and unstable periods of the international system, which is the main subject of the thesis, and explores how and in what way these periods affect the national interests of the states. The third part of the thesis examines the Turkish foreign policy from 1999 to 2020 and exhibits the role of two distinct periods of the international system in determining the interests of nations.