COVID-19 pandemisinde algılanan riskin online satın alma davranışına etkisi: E-ticaret kullanıcıları üzerine bir uygulama
A research on the effect of the perceived risks of e-commerce consumers on the behavior of online purchasing in COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 729114
  2. Yazar: MİRAY BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT GÜLMEZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET SAĞTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, tüketici, algılanan risk, online satın alma davranışı, Covid-19, E-commerce, consumer, perceived risk, online purchasing behavior, Covid-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde gelişen ve gelişmeye devam eden teknolojiyle birlikte internet kullanımı da artmış, bireyler ve işletmeler de interneti daha aktif kullanmaya başlamışlardır. Gelişimle birlikte yapılan alışveriş ve alınan hizmet kültürü değişime uğramaktadır. Tüketiciler, çalışırken, eğitim görürken, dışarıda herhangi bir işle meşgulken ya da evde otururken çevrimiçi ürün veya hizmet satın almayı daha pratik, işlevsel ve zamandan tasarruf olarak görmeye başlamıştır. Bu araştırmada, Covid-19 pandemisinde tüketici algılanan risklerinin, online (çevrimiçi) satın alma davranışları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın amacına yönelik olarak Covid-19 önlemleri kapsamında e-ticaret tüketicilerine online anket uygulanmıştır. Algılanan riskin, algılanan finansal, performans, zaman kaybı, sosyal, psikolojik, fiziksel ve kaynak risk boyutları ele alınmıştır. Araştırma evrenini, pandemi döneminde internet aracılığıyla en az bir kez alışveriş yapan 18 yaş ve üzeri tüketiciler oluşturmaktadır. Örneklemini ise internet aracılığıyla en bir kez online alışveriş yapan 407 tüketici oluşturmaktadır. Anket uygulaması 17 Temmuz-28 Ağustos 2021 tarihinde uygulanmıştır. Verilerin analizinde faktör analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda, pandemi süresince gerçekleştirilen internet alışverişlerinde algılanan risklerin online satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the developing and continuing technology, the use of the internet has increased, and individuals and businesses have also started to use the internet more actively. In the light of these developments, the culture of shopping and service received is changing. Consumers have begun to see purchasing products or services online as more practical, functional and time-saving while working, studying, doing any work outside or sitting at home. In this study, it is aimed to examine the effect of consumer perceived risks on online purchasing behavior in the Covid-19 pandemic. For the purpose of the study, an online questionnaire was applied to e-commerce consumers within the scope of Covid-19 measures. The perceived financial, performance, loss of time, social, psychological, physical and resource risk dimensions of perceived risk are discussed. The research population consists of consumers aged 18 and over who shopped at least once via the internet during the pandemic period. The sample consists of 407 consumers who shop online at least once via the internet. The questionnaire was applied on 17 July-28 August 2021. Factor analysis and multiple linear regression analyzes were applied in the analysis of the data. As a result of the research findings, it was concluded that the perceived risks in internet shopping during the pandemic have an effect on online purchasing behavior.