Varoluşçu düşünce ekseninde Komet'in resimleri ve Leylâ Erbil'in romanları üzerine bir inceleme
An analysis on Komet's paintings and Leylâ Erbil's novels within the scope of existentialism
  1. Tez No: 729113
  2. Yazar: SEBAHAT ERDEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Komet, Leylâ Erbil, Varoluşçu düşünce, Resim, Edebiyat, Komet, Leylâ Erbil, existentialism, paint art, literature
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
1960 sonrasında, 1968 Kuşağı sanatçıları olarak bilinen ressamlar, yeni anlamlar yükleyerek figüratif resme dönmüşlerdir. Figür, akademik veya geleneksel figürün aksine, içinde politik mesaj, ironi ve eleştiri barındıran farklı bir yapıya dönüşmüştür. Aralarında Komet'in de yer aldığı sanatçılar, konu çeşitliliği ile birlikte eserlerinde kaygı, yabancılaşma, absürt gibi varoluşçu kavramları ele almışlardır. Bu kavramların kariyeri süresince Komet'te önemini koruduğu gözlenir. 1960'dan sonra, toplumsalın içindeki insanın bıkkınlık, yalıtılmışlık, yabancılaşma durumları hem resmin hem de edebiyatın konusu olmuştur. 1950 Kuşağı yazarları arasında yer alan Leylâ Erbil, şiirsel anlatı, bilinç akışı tekniği, biçimbozma, gerçek ve düşün iç içeliği şeklinde farklı anlatı yöntemleri ile kaygı, absürt, hiçlik, iç yaşantı, cinsellik, intihar, bunalım gibi varoluşçu kavramlara eserlerinde yer vermiştir. Komet ve Leylâ Erbil'in eserleri benzer sanatsal kaygılar taşıdıklarına işaret eder. Bu tezde, Komet'in resimleri, Leylâ Erbil'in“Tuhaf Bir Kadın, ”Karanlığın Günü“, ”Kalan“, ”Tuhaf Bir Erkek" isimli romanları ile birlikte varoluşçu düşünce ve psikanaliz kavramları açısından analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The artists known as 1968 Generation artists returned to figurative painting and brought a new sense of reality to figuration after 1960. The figures were not drawn according to the traditional methods or academic rules, just the opposite of these techniques, the artists recreated figures in a new distinctive style with political messages, irony and criticism. Artists in this generation such as Komet covered existential concepts like anxiety, alienation, absurd in addition to themes variety in their works. These ideas continued to be important to Komet in his career. The concern with boredom, isolation, alienation as the condition of human being in society were the themes both in literature and paint art, after 1960. Leylâ Erbil who is 1950 Generation writer used unconventional storytelling techniques such as poetic techniques, stream of consciousness, disfiguration, employed fantasy together with reality. Existential concept of anxiety, absurdity, nothingness, inner life, sexuality, suicide, crisis were themes that she worked about. A comparison between the work and ideas of Komet and Leylâ Erbil points out their shared artistic concerns. In this thesis Komet's paintings and chosen Leylâ Erbil's novels namely“Tuhaf Bir Kadın”,“Karanlığın Günü”,“Kalan”and“Tuhaf Bir Erkek”will be analyzed taking into consideration philosophy of the existentialism and psychoanalysis concepts.