Helicobacter pylori eradikasyonunda yüksek doz proton pompa inhibitörü ve amoksisilin içeren metronidazol ve doksisiklinli rejimlerin etkinlik ve yan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness and side effects of metronidazole and doxycycline regimes containing high-dose proton pump inhibitor and amoxicillin in the eradication of helicobacter pylori
- Tez No: 729243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN COŞGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, yüksek doz ikili tedavi, metronidazol, doksisiklin, Helicobacter pylori, high-dose dual therapy, metronidazole, doxycycline
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızda, kurtarma tedavisi olarak kabul gören fakat poliklinik şartlarında H. pylori eradikasyonunun birinci basamak tedavisinde verilmiş olan, yüksek doz ikili tedavinin doksisiklinli ve metronidazollü iki farklı kombinasyonunu; başarı oranı, etkinlik ve yan etki açısından retrospektif olarak karşılaştırmalı değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışma tek merkezli, retrospektif kohort çalışması olarak planlandı. Çalışmaya Temmuz 2019 - Ağustos 2021 tarihleri arasında KSBÜ Evliya Çelebi EAH Gastroenteroloji Polikliniğinde; birinci basamak eradikasyon tedavisi olarak doksisiklinli veya metronidazollü yüksek doz ikili tedavi verilmiş, toplam 126 hasta dahil edildi. 14 günlük amoksisilin 3x1gr + rabeprazol 3x20mg + doksisiklin 2x100mg tedavisi verilmiş hastalar Grup 1; 14 günlük amoksisilin 3x1gr + rabeprazol 3x20mg + metronidazol 3x500mg tedavisi verilmiş hastalar Grup 2 olarak belirlendi. Eradikasyon tedavisinin başarı verisine gaitada antijen testi sonucuna göre karar verildi. Anamnez formlarından; hastaların tedavi pozolojisine ve gününe uyumu, tedavi uyumsuzluklarının nedenleri, tedavilerin etki ve yan etki profilleri incelendi ve kayda geçirildi. Bulgular: Toplam 126 hastanın 121'inde (%96,0) eradikasyon sağlandığı, 5'inde (%4,0) sağlanamadığı saptandı. Grup 1'deki eradikasyon başarı oranı ITT analizi ile %95,2; Grup 2'deki eradikasyon başarı oranı ITT analizi ile %96,9 olarak görüldü. İki tedavi arasında eradikasyon başarısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,677). 126 hastanın toplam 28'inde (%22,2) yan etki saptandı. Grup 1'deki hastaların 17'sinde (%27,4); Grup 2'deki hastaların 11'inde (%17,2) yan etki görüldüğü izlendi. Grup 1'de birden fazla kişide görülen yan etkiler sırasıyla ishal (n=5), karın ağrısı (n=4) ve bulantı (n=3) olurken; Grup 2'de bulantı (n=3) ve şişkinlik (n=2) olarak saptandı. Yan etki bakımından iki grup karşılaştırıldığında, gruplar arası anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,167). Sonuç: Yüksek doz ikili tedavi ve kombinasyonları; eradikasyon başarı oranı ve yan etki düzeyinin düşüklüğü açısından, kurtarma tedavisinde olduğu kadar birinci basamak tedavide de güvenilir bir alternatif olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to make a retrospective comparative evaluation of two different combinations of high-dose dual therapy with doxycycline and metronidazole, which were accepted as salvage therapy but given in the first-line treatment of H. pylori eradication in outpatient settings, in terms of success rate, efficacy, and side effects. Methods: The study was planned as a single-center, retrospective cohort study. The study was conducted at KSBU Evliya Celebi EAH Gastroenterology Polyclinic between July 2019 and August 2021 with a total of 126 patients who were given high-dose dual therapy with doxycycline or metronidazole as first-line eradication therapy. Patients who received amoxicillin 3x1gr + rabeprazole 3x20mg + doxycycline 2x100mg for 14 days were determined as Group 1 while patients who received 14 days of amoxicillin 3x1gr + rabeprazole 3x20mg + metronidazole 3x500mg treatment were determined as Group 2. The success data of eradication treatment was decided according to the stool antigen test results. From anamnesis forms, the compliance of the patients with the treatment posology and the day, the reasons for the treatment noncompliance, the effects and side effect profiles of the treatments were examined and recorded. Results: It was determined that eradication was achieved in 121 (96.0%) of 126 patients, and it was not achieved in 5 (4.0%). The eradication success rate in Group 1 was 95.2% by ITT analysis; The eradication success rate in Group 2 was 96.9% by ITT analysis. There was no statistically significant difference between the two treatments in terms of eradication success (p=0.677). Side effects were detected in 28 (22.2%) of 126 patients. In 17 (27.4%) of the patients in Group 1; It was observed that 11 (17.2%) of the patients in Group 2 had side effects. Side effects seen in more than one person were diarrhea (n=5), abdominal pain (n=4), and nausea (n=3) in group 1; nausea (n=3) and flatulence (n=2) in Group 2. When the two groups were compared in terms of side effects, no significant difference was found between the groups (p=0.167). Conclusion: In terms of eradication success rate and low level of side effects, high-dose dual therapy and its combinations can be seen as a reliable alternative in first-line therapy as well as in rescue therapy.