Helicobacter pylori eradikasyonunda levofloksasin temelli üçlü tedavi, dörtlü tedavi ve yüksek doz amoksisilin içeren bizmutlu tedavi rejimlerinin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective evaluation of the eradication rates of levofloxacin basedtriple therapy, levofloxacin based quadruple therapy and high dose amoxicillin dual therapy protocols used in helicobacter pylori treatment
  1. Tez No: 644492
  2. Yazar: ÖZGE KİTAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ADNAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, levofloksasinli üçlü tedavi, levofloksasinli bizmutlu dörtlü tedavi, yüksek doz amoksisilinli bizmutlu tedavi, Helicobacter pylori, levofloxacin based tripple therapy, levofloxacin based quadruple therapy, high dose amoxicillin and bismuth therapy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Hp'nin eradikasyon tedavisinde; 14 günlük levofloksasinli üçlü tedavi, 14 günlük levofloksasinli bizmutlu dörtlü tedavi ve 14 günlük yüksek doz amoksisilinli tedavi protokollerinin eradikasyon oranlarının değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Endoskopi Ünitesi'nde 2018- 2019 yılları arasında üst gastrointestinal sistem endoskopisi ile biyopsi örnekleri alınarak, alınan örneklerin histopatolojik olarak incelenmesi ile Hp tanısı konulan 481 hasta çalışmamıza retrospektif olarak dahil edilmiştir. Hp tanısı alan bu hastalar daha sonra hastanemizin gastroenteroloji polikliniğine başvurmuş ve hastalara Hp eradikasyon tedavisi reçete edilmiştir. Hastalar almış oldukları üç farklı tedavi protokolüne göre üç gruba ayırılarak çalışmamızda değerlendirilmiştir. Araştırılan süre zarfında; 164 hastaya (Grup 1) 14 günlük levofloksasinli üçlü tedavi (pantoprazol 40 mg tb po b.i.d., levofloksasin 500 mg tb po 1x1, amoksisilin 1 gr tb po 2x1); 153 hastaya (Grup 2) 14 günlük bizmutlu dörtlü tedavi (bizmut subsalisilat 262 mg tb po 4x2, pantoprazol 40 mg tb po 2x1, amoksisilin 1 gr tb po 2x1, levofloksasin po 1x1); 164 hastaya (Grup 3) yüksek doz amoksisilinli bizmutlu tedavi (pantoprazol 40 mg tb po 2x1, amoksisilin 1 gr tb po 3x1, bizmut subsalisilat 262 mg tb po 4x2) verildiği tesbit edilmiştir. Tüm hastalar tedavi bitiminden en erken 15 gün sonra kontrole çağrılmış olmasına rağmen, grup 1'den 101 hasta, grup 2'den 104 hasta, grup 3'ten 105 hasta, poliklinik kontrolüne gelmiş ve verilen tedavinin sonucu bu hastalarda değerlendirilebilmiştir. Tedavi bitiminden en erken iki hafta sonrasında hastalara gaitada antijen testi Rapid Strip HpSA Kit (Meridian Bioscience Europa, Milan, Italy) kullanılıp mikrobiyoloji laboratuvarımız tarafından uygulanarak, Hp eradikasyon kontrolü yapılmıştır, bu sonuçlar çalışmamızda değerlendirilip üç farklı tedavi protokolünün eradikasyon oranları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Grup 1'deki 101 hastanın 95'inde, Grup 2'deki 104 hastanın 98'inde, Grup 3'deki 105 hastanın 93'ünde Hp eradikasyonu sağlanmıştır. Per protokol analizde, 14 günlük levofloksasinli bizmutlu tedavinin ve 14 günlük yüksek doz amoksisilinli bizmutlu tedavinin eradikasyon oranları sırasıyla; %94,1 (101/95), %94,2 (104/98), %88,6 (105/93) x olarak saptanmıştır. En yüksek eradikasyon başarı oranı %94,2 ile 14 günlük levofloksasinli bizmutlu tedavide saptanmıştır. Hp eradikasyon tedavisinde kullanılan 14 günlük levofloksasinli üçlü tedavi, 14 günlük levofloksasinli bizmutlu dörtlü tedavi ve 14 günlük yüksek doz amoksisilinli bizmutlu tedavinin çalışmamızdaki eradikasyon oranları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır (PP p= 0.221). Sonuç: Hp eradikasyon tedavisinde kullanılan 14 günlük levofloksasinli üçlü tedavi, 14 günlük levofloksasinli bizmutlu dörtlü tedavi ve 14 günlük yüksek doz amoksisilinli tedavinin çalışmamızdaki eradikasyon oranları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır. Çalışmamızda levofloksasinli üçlü ve dörtlü tedavinin eradikasyon başarısı, tedaviden istenen oran olan %90'ın üzerinde tesbit edilmiştir. Yüksek doz amoksisilinli bizmutlu tedavinin başarısı ise PP %88,6 ile kabul edilebilir başarı oranı olan %80'in üzerinde bulunmuştur. Ülkemizde yüksek oranda klaritromisin direnci olması sebebiyle, Hp eradikasyonu için farklı tedavi rejimlerinin kullanılması gerekmektedir. Çalışmamızda eradikasyon başarı oranlarını karşılaştırdığımız bu tedavi rejimlerinin Hp eradikasyonunda kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aims: Evaluation of the eradication rates of 14 day-levofloxacin based triple therapy, 14 day-levofloxacin based quadruple therapy and 14 day-high dose amoxicillin dual therapy protocols used in Helicobacter pylori treatment Material and Method: A total of 481 patients diagnosed with Hp by histopathological examination of biopsy samples, taken upper gastrointestinal endoscopic biopsy between 2018-2019 in the Endoscopy Unit of the Department of Gastroenterology, Department of Internal Medicine, Recep Tayyip Erdoğan University, Faculty of Medicine, were retrospectively included in our study. These patients who had been diagnosed with Hp, had applied to the gastroenterology outpatient clinic of our hospital and Hp eradication treatment had been prescribed to the patients. The patients were divided into three groups according to the three different treatment protocols they had received and evaluated in our study. During the researched period; ıt was determined that 164 patients (Group 1) had been given 14 days of triple therapy with levofloxacin (pantoprazole 40 mg tb po 2x1, levofloxacin 500 mg tb po 1x1, amoxicillin 1 g tb po 2x1); 153 patients (Group 2) had been given 14 days of quadraple therapy with levofloxacin and bismuth (bismuth subsalicylate 262 mg tb po 4x2, pantoprazole 40 mg tb po 2x1, amoxicillin 1 g tb po 2x1, levofloxacin po 1x1); 164 patients (Group 3) had been given high dose amoxicillin and bismuth therapy ( pantoprazole 40 mg tb po 2x1, amoxicillin 1 g tb po 3x1, bismuth subsalicylate 262 mg tb po 4x2 ). Although all patients had been called for control at the earliest 15 days after the end of treatment, 101 patients from group 1, 104 patients from group 2, 105 patients from group 3 had came to the outpatient clinic control and the result of the treatment given could be evaluated in these patients. Hp eradication control had been performed by stool antigen test (Rapid Strip HpSATest kit (Meridian Bioscience Europa, Milan, Italy)) that had been applied to patients at the earliest two weeks after the end of treatment. In our study, the eradication rates of three different treatment protocols were compared. Results: Hp eradication was achieved in 95 of 101 patients in Group 1, 98 of 104 patients in Group 2 and 93 of 105 patients in Group 3. In the per protocol analysis, the xii success rates of 14 day of levofloxacin based triple therapy, 14 day of levofloxacin based quadruple therapy, and 14-day high dose amoxicillin and bismuth therapy were determined 94.1% (101/95), 94.2% (104/98) and 88.6 % (105/93) respectively. The highest eradication success rate was 94.2% in 14-day levofloxacin based quadruple therapy. In our study, no statistically significant difference was found between eradication rates of 14-day levofloxacin based triple therapy, 14-day levofloxacin based quadruple therapy and 14-day high dose amoxicillin and bismuth therapy (PP p=0.221). Conclusion: In our study, no statistically significant difference was found between eradication rates of 14-day levofloxacin based triple therapy, 14-day levofloxacin based quadruple therapy and 14-day high dose amoxicillin and bismuth therapy. In our study, the eradication success of triple and quadruple therapy with levofloxacin was determined above the desired rate of 90%. The success of high-dose amoxicillin and bismuth therapy was found to be above 80% (PP), with an acceptable success rate of 88.6%. Due to the high rate of clarithromycin resistance in our country, different treatment regimens should be used for Hp eradication. In our study, it may be suggested to use these treatment regimens in Hp eradication, that we compare the eradication success rates.