Nöral tüp defektlerinin etiyolojisinde bisfenol-A'nın yeri olabilir mi?
Could bisphenol-A have a role in the etiology of neural tube defects?
  1. Tez No: 729334
  2. Yazar: NİSA AYTAÇ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE NAZLI YENİGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol A, Amniyosentez, Nöral Tüp Defekti, Bisfenol A, amniocentesis, neural tube defect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız nöral tüp defekti tanılı hastalarda; maternal kan ve amniyon mayinde BPA düzeylerinin ölçülmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma, 15 Nisan 2021 ve 15 Nisan 2022 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 18- 45 yaş arası 15 – 22. gebelik haftasında amniyosentez yapılan 92 hasta ile gerçekleştirildi. Amniyosentez endikasyonlarına göre hastalar iki gruba ayrıldı; Grup 1: anormal maternal serum tarama testi veya prenatal tarama testi olanlar, anormal ultrasonografi bulguları olan hastalar (45 hasta), Grup 2: NTD ön tanılı hastalardan (47 hasta) oluşmaktadır. Hastalardan amniyosentez işlemi esnasında ilk alınan 5cc'lik amniyon mayi ve maternal serum örnekleri toplandı. Tüm örnekler toplandıktan sonra ELİSA yöntemi ile BPA değerleri ölçüldü. Ölçülen BPA değerleri ikili, üçlü tarama testleri ve AFP değerleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: NTD tanılı hastalar ve kontrol grubu hastaları arasında sosyodemografik özellikler; yaş, VKİ, gravida, parite, gebelik haftası, etkin köken, eğitim durumu, coğrafik bölge ve sigara alışkanlıkları bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Her iki grup arasında NTD risk faktörleri; NTD'li çocuk öyküsü, MTHFR mutasyonu, otozomal resesif sendrom varlığı, anöploidi, hipertermiye maruziyet, diyabet veya hiperglisemi varlığı açısından ve folik asit kullanımı bakımından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. NTD tanılı hastaların kan ve amniyon mayi BPA düzeyleri kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı daha yüksekti (p < 0.001, p = 0.019). İlaveten kan BPA seviyelerinin NTD tanısına yönelik sensitivitesi %48.94 ve spesifitesi ise %79.07 idi. Kan BPA değerini 49.02'nin üzerinde olması NTD görülme riskini beş kat arttırır. Sonuç: Modern hayatın vazgeçilmezi olan plastik, intrauterin hayatta fetal gelişimi negatif etkiliyor olabilir. Bu çalışmada sunulan data, maternal kan BPA yüksekliğinin, NTD ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bunu da her gün yediğimiz yemek, x içtiğimiz su veya konuştuğumuz telefonla yapıyor olabilir. Plastikleri bir türlü yok edemediğimiz düşünülecek olursa, insan vücudundaki BPA yüksekliği fetal konjenital sendromlarla ilişkili ve çözümü çok zor bir çevresel faktör olabilir.
Özet (Çeviri)
Could Bisphenol-A have a role in the etiology of neural tube defects? ABSTRACT Objective: Our aim in this study is in patients with a diagnosis of neural tube defect; is the measurement of BPA levels in maternal blood and amniotic fluid. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted with 92 patients aged 18 - 45 years who had amniocentesis at 15 - 22 weeks of gestation at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between April 15, 2021 and April 15, 2022. Patients were divided into two groups according to amniocentesis indications. Group 1: patients with abnormal maternal serum screening test or prenatal diagnosis test, patients with abnormal ultrasonography findings (45 patients), Group 2: patients with pre-diagnosis of NTD (47 patients). During the amniocentesis procedure, the first 5cc amniotic fluid and maternal serum samples were collected from the patients. The obtained samples were stored at -80°C until the end of the study. After all samples were collected, BPA values were measured by ELISA method. Measured BPA values; were compared with maternal serum screening tests and AFP values. G Power 3.1 program was used for sample calculation. Results: There was no statistically significant difference between patients with NTD and control group patients in terms of sociodemographic characteristics such as age, BMI, gravida, parity, gestational week, active origin, education level, geographical region and smoking habits. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of NTD risk factors, history of children with NTD, MTHFR mutation, presence of autosomal recessive syndrome, aneuploidy, exposure to hyperthermia, presence of diabetes or hyperglycemia, and folic acid use. The blood and amniotic fluid BPA levels of the patients with NTD were statistically significantly higher than the control group (p < 0.001, p = 0.019). In addition, the sensitivity of blood BPA levels for the diagnosis of NTD was 48.94% and the specificity was 79.07%. Having a blood BPA value above 49.02 increases the risk of NTD five times. Conclusion: Plastic, which is indispensable for modern life, may have a negative effect on fetal development in intrauterine life. The data presented in this study suggest xii that maternal blood BPA elevation may be associated with NTD. It may be doing this through the food we eat, the water we drink, or the phone we talk to each day. Considering that we cannot destroy plastics, the high level of BPA in the human body may be an environmental factor associated with fetal congenital syndromes and difficult to solve.