Determining levels of knowledge of osteoporosis in women between the ages of 18 and 64 who live in irak
Irak'ta yaşan 18-64 yaş arası kadınların osteoporoz bilgi düzeylerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 729411
  2. Yazar: DOAA KAREEM ALI ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR GÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Kadın, Bilgi Değerlendirme, Osteoporosis, Women, Knowledge Assessment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Arka Plan: Osteoporoz, kadınlarda ve yetişkinlerde yaygın görülen sessiz ilerleyen, yüksek morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Osteoporozun yaklaşık 200 milyon kadını etkilediği tahmin edilmektedir. Osteoporoz, yıllık olarak dünya çapında 8,9 milyondan fazla kemik kırığına neden olmaktadır. Bu nedenle osteoporozun tanınması ve kadınlarda osteoporoza ilişkin farkındalık yaratılmasına yönelik çalışmaların yapılması oldukça önemlidir. Amaç/Hedef: Bu çalışma ile Irak, Dikar'da ikamet eden kadınların osteoporoz bilgi düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Irak Dikar bölgesinde Al-Rifai Hastanesi ve Muhammad Al-Musawi Hastanesine başvuran 18-64 yaş arasındaki 350 kadın araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve Osteoporoz Bilişsel Değerlendirme Aracı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma grubunun %32.9'unun 35-44 yaş aralığında, %74.9'unun evli ve %38.6'sının üniversite mezunu olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan kadınların OKAT puan ortalamasının 5.77±0.19, olduğu ve %82'sinin bilgi düzeyinin çok düşük olduğu saptanmıştır. Bekarların evli olanlara göre, gebelik yaşamayan ve hiç çocuğu olmayanların da en az bir gebelik yaşayan ve en az bir çocuğu olanlara göre daha yüksek OKAT puan ortalamalarına sahip oldukları belirlenmiştir (p≤0.05) Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın bulguları araştırmaya katılan kadınların osteoporoz bilgi düzeyinin çok düşük olduğunu ve kadınların bu konuda bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Birinci basamak sağlık çalışanlarının, özellikle halk sağlığı hemşirelerinin herhangi bir sağlık hizmeti için kendilerine başvuran kadınlara ve topluma ilgili konuda eğitimler düzenlemeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Background: Osteoporosis is an important public health problem that is common in women and adults, progresses silently and can result in high morbidity and mortality. It is estimated that osteoporosis affects approximately 200 million women. Osteoporosis causes more than 8.9 million bone fractures worldwide annually. For this reason, it is very important to carry out studies to recognize osteoporosis and to raise awareness about osteoporosis in women. Objective/Aim: The aim of this study was to determine the osteoporosis knowledge level of women residing in Dikar, Iraq. Method: 350 women between the ages of 18-64 who applied to Al-Rifai Hospital and Muhammad Al-Musawi Hospital in Dikar region of Iraq were included in the study. Personal information form and Osteoporosis Cognitive Assessment Tool (OKAT) were used to collect data. Results: It was determined that 32.9% of the research group were in the 35-44 age range, 74.9% were married and 38.6% were university graduates. It was determined that the mean OKAT score of the women participating in the study was 5.77±0.19, and the knowledge level of 82% of them was very low. It was determined that single people had higher OKAT score averages than those who were married and those who did not have a pregnancy and had no children (p≤0.05) Conclusion and Suggestions: The findings of the study showed that the osteoporosis knowledge level of the women participating in the study was very low and they needed to be informed about this issue. It can be suggested that primary health care workers, especially public health nurses, organize trainings on women who apply for any health service and the society.