Salzburg duygusal yeme ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Salzburg emotional eating scale Turkish validity and reliability study
- Tez No: 729428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM BOZKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Emotional Eating, SEES, Validity, Reliability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Duygusal yeme, duygu durumlarına yanıt olarak ortaya çıkan yemek yeme eğilimi olarak adlandırılmaktadır. Duygusal yemenin temel kavramları, olası mekanizmaları ve bu alanda yapılan araştırmalardaki ilerlemeler psikometrik ölçeklerin iyileştirilmesini gerektirmektedir. Salzburg Emotional Eating Scale (SEES), olumlu ve olumsuz duyguları içermesinin yanında yeme miktarındaki değişimi incelemesi bakımından önemlidir. Bu tez çalışması kapsamında SEES'in Türkçeye geçerlik ve güvenirliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri, akademisyen ve idari personeli oluşturmaktadır. Ölçeğin dil ve kapsam geçerliliği için KGİ skorları 0,83 ve üzerindedir. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizi sonucu dört alt boyuta sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin dört alt boyutu, toplam varyansın % 79,06'sını açıklamaktadır. Maddelerin faktör yükleri 0,393-0,931 arasında değişmektedir. Doğrulayıcı faktör analizinde, Bootstrap yöntemi ile χ2/sd, CFI, RMSEA değerlerinin sırasıyla 2,468; 0,967; 0,074 olduğu görülmektedir. CFI değerinin 0,96 olması ise bu modelin marjinal olarak iyi uyan bir modeli temsil ettiğini belirtmektedir. Cronbach α ve McDonald's Omega iç tutarlılık katsayıları 0,913 - 0,943 arasında yer almaktadır. Değişmezlik analizinde alt boyutlar için elde edilen korelasyon katsayı değerleri 0,490-0,825 arasındadır. Paralel form analizinde SDYÖ' nün üzüntü, kızgınlık, kaygı alt ölçekleri ile DEBQ duygusal yeme alt ölçeği arasında anlamlı korelasyon mevcuttur. Elde edilen sonuçlar SDYÖ' nün Türkçeye uyumlu geçerli ve güvenir bir ölçek olduğunu ortaya koymaktadır. Anahtar Kelime: Duygusal Yeme, SDYÖ, Geçerlik, Güvenirlik
Özet (Çeviri)
Emotional eating is the tendency to eat in response to emotions. The fundamental concepts of emotional eating, its possible mechanisms, and developments in research in this area require the development of psychometric scales. The Salzburg Emotional Eating Scale (SEES) is important in that it includes positive and negative emotions, as well as indicating the change in the amount of eating. The thesis study aims to establish the Turkish validity and reliability of SEES. The sample of the study consisted of participants who were Tekirdağ Namık Kemal University students, academicians and administrative staff. The language and content validity score of the scale (content validity index score) is > 0.83. The scale has four subscales as a result of explanatory factor analysis. The four subscales of the scale explain 79,06 % of the total variance. The factor loads of the scale items ranged from 0.393 to 0.931. As a result of the confirmatory factor analysis Bootstrap method, it is seen that χ2/sd, CFI, RMSEA values are respectively 2,468; 0,967; 0,074. The CFI value of 0.96 indicates that this model represents a marginally good-fit model. Cronbach α and McDonald's Omega internal consistency coefficients are between 0,913 and 0,943. The correlation coefficients obtained for the subscales in the invariance analysis have been between 0,490 and 0,825. In parallel form analysis, a significant correlation is found between the sadness, anger, anxiety subscales of SEES and DEBQ emotional eating subscale. The results of the analysis proved that SEES is a valid and reliable scale compatible with Turkish.