W.A.Mozart'ın piyano sonatları
The piano sonatas of W.A.MOZART
- Tez No: 391516
- Danışmanlar: PROF. HÜLYA TARCAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sonat formu, Viyana Klasikleri, Galant stil, Empfindsamkeit, Mozart, Sonata form, Vienna Classics, galant style, Empfindsamkeit, Mozart
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Mozart'ın 1775-1789 arasında bestelediği solo sonatları (piyano) dört grupta değerlendirilmelidir. Buna göre; 1.Grup:“Salzburg-Münih Sonatları”olarak bilinen K 279-284 sonatlardır. Bu sonatlarında galant stil etkisi belirgindir. Süslemeler ve minyatür görünüm egemendir. 2.Grup:“Mannheim Sonatları”olarak bilinen K 309-311 sonatlardır.Yoğun bir çok-seslilik arayışı ve orkestral yazı ön plandadır. 3.Grup:“Paris Sonatları”olarak bilinen K 330-333 sonatlardır. Mozart'ın doruğa eriştiği dönem diye nitelendirilebilir. Virtüozite, dramatik yapı ve aynı zamanda öznelliğe yöneliş gözlemlenir (Romantizme işaret). 4.Grup:“Viyana Sonatları”olarak bilinen K 457, K 533, K 545, K 570, K 576 sonatlardır. Mozart'ın son sonatlarıdır ve geç dönem eserleri olarak kabul edilir. Opera karakterleri, çok-sesli arayışlar ve virtüozite tam bir dengeye oturmuştur. Armonik olarak deneysel kullanımlar sıklıkla görülür. Johann Christian Bach ve Joseph Haydn'ın öncülük ettiği doğrultuda yürüyen Mozart, özellikle“Empfindsamkeit”akımının önemli temsilcisi Carl Philipp Emanuel Bach'ı da çok iyi incelemiştir. Mozart'ın çok renkli kişiliği, tema bulmaktaki olağanüstü yaratıcılığı, doğaçlama gücüyle öne çıkardığı“fikirler dizisi”gibi özellikleriyle, Beethoven'a ilham kaynağı olan bir sonat formu anlayışı geliştirmesini sağlamıştır. Mozart'ın sonatlarında kontrastlar, şakacılık, insan sesinden başlayarak tüm enstrümanların izdüşümü ve virtüozitesini klavye üzerinde yakalamak mümkündür. Mozart'ın sonatları, müziğin soyuttan somuta yönelişinde (Klasisizm'den Romantizm'e) büyük bir adım olmuştur.
Özet (Çeviri)
Mozart's Piano Sonatas should be examined under four groups: 1.Group: K 279-284, known as“Salzburg-Munich Sonatas”. In these sonatas, the galant style is obvious. Ornamentations and subtle texture are distinctive. 2.Group: K 309-311, known as“Mannheim Sonatas”. An intensive polyphony aim and orchestral writing is prominent. 3.Group: K 330-333, known as“Paris Sonatas”. With these sonatas Mozart reached his highest level of virtuosity and dramatic structure. Tendency for nominativity is observed (sign for Romanticism). 4.Group: K 457, K 533, K 545, K 570, K 576, known as“Vienna Sonatas”. These are the last piano sonatas of Mozart and among his late works. The use of opera characters, polyphony and virtuosity have reached the perfect balance. Harmonically experimental usage is often seen. Mozart, whose composition style was effected deeply by Johann Christian Bach and Joseph Haydn, also studied carefully the works of Carl Philipp Emanuel Bach, whose works are eminent examples of“Empfindsamkeit”. Mozart's colourful personality and the special features of his music such as his outstanding gift for composing themes and creating“series of ideas”which is a natural consequence of his improvising ability exposed a new Sonata allegro concept which also influenced Ludwig van Beethoven. It is possible to capture the contrasts, humour, virtuosity and the projection of human voice and other instruments on keyboard. Mozart's Sonatas have become an important step for the transition between subjectivism and objectivism (Classicism to Romanticism).