Teleskopik gözlük kullanan retinitis pigmentosa hastalarında uygulanan filtreli gözlük camı ile rehabilitasyon sonuçlarının fonksiyonel görme üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of filtered lenses and rehabilitation results on functional vision in retinitis pigmentosa patients using telescopic glasses
  1. Tez No: 729446
  2. Yazar: GİZEM DOĞAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ŞİMŞEK, UZMAN HATİCE SELEN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: az görenler, filtre, retinitis pigmentosa, teleskop, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Teleskopik gözlük kullanan retinitis pigmentosa hastalarında uygulanan filtreli gözlük camı ile rehabilitasyon sonuçlarının fonksiyonel görme üzerine etkilerinin karşılaştırılması AMAÇ: Kliniğimiz Az Görenler Rehabilitasyon ve Yardım Birimi'nde retinitis pigmentosa (RP) tanısıyla teleskopik gözlük kullanan 25 hastanın, filtreli gözlük uygulaması sonrası objektif ve subjektif olarak fonksiyonel görme kazanımlarını ve yaşam kalitesini; LVQOL ve NEI VFQ-25/TR anketleriyle karşılaştırması. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Araştırmada teleskop kullanan 25 RP'li bireyin demografik verileri, hastalığa dair öyküleri, refraksiyon muayeneleri, tam oftalmolojik muayeneleri, binoküler uzak görmeleri (Snellen eşeli ile tespit edilip istatistiksel analiz için logMARa çevrildi), kontrast duyarlılık düzeyleri (Pelli - Robson kartı) ve okuma performansları (MNRead kartı), OCT bulguları, fundus bulguları değerlendirildi ve yaşam kalitesi anketleri uygulandı. Hastalara uygun filtreli gözlük reçete edildikten bir ay sonra binoküler uzak görmeleri, kontrast duyarlılık düzeyler, okuma performansları ve yaşam kalitesi anketleri tekrar değerlendirildi. BULGULAR: Araştırmadaki hastaların yaş ortalaması 25.4 ± 8.29 yıl (8 - 53 yaş); 6'si kadın, 19'ü erkek hastanın ek sistemik bulgusu yoktu. Binoküler uzak görme keskinlikleri ortalamalası Snellen Eşeline göre 0.72±0.25 Log MAR idi. Evresine göre; 19 hasta orta evrede, 6 hasta ise ileri evredeydi. Görme keskinliği muayenesinde; filtreli cam uygulanması sonrası teleskopik gözlüğe göre hastaların uzak ve yakın görme keskinliğinde açısından anlamlı fark gözlenmezken, kontrast duyarlılık ve maksimum okuma hızında artış saptandı. LVQOL ve NEI-VFQ-25 anketi verilerine göre filtreli cam uygulaması ile teleskopik gözlüğe göre fonksiyonel görmede, günlük aktivitelerini bağımsız olarak yerine getirmede ve yaşam kalitesinde daha fazla kazanım sağladığı saptandı. SONUÇLAR: AGY cihazlarından teleskopik ve filtreli gözlükler az gören RP hastaların bağımsız olarak yaşam sürdürmelerinde yardımcı olmaktadır. Filtreli cam uygulamaları kolay kullanılabilir olması, teleskopik sistemlere göre daha ucuz olması, ışık saçılmalarını azaltarak hastaların subjektif şikayetlerini azaltması, görme fonksiyonu ve yaşam kalitesinde kazanım sağlaması sebebiyle hekimler ve hastalar tarafından tercih edilmektedir. Çalışmamızda teleskopik gözlük ile filtreli gözlük uygulamasının karşılaştırılması sonucunda; filtreli gözlük kullanımı ile fonksiyonel görme kazanımında ve yaşam kalitesini arttırılmasında teleskopik gözlük uygulamasına göre daha avantajlı bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of the effects of rehabilitation results on functional vision with filter glasses applied in retinitis pigmentosa patients using telescopic glasses. OBJECTIVE: Objective and subjective functional vision gains and quality of life of 25 patients who used telescopic glasses with the diagnosis of retinitis pigmentosa (RP) in the Rehabilitation and Aid Unit of Low Vision Patients; Comparison with LVQOL and NEI VFQ-25 / TR surveys MATERIAL and METHODS: Demographic data of the 25 RP individual using the telescope, histories of the disease, refraction examinations, complete ophthalmological examinations, binocular distant vision (detected with Snellen chart and converted to logMAR for statistical analysis), contrast sensitivity levels (Pelli - Robson card) and reading performances (MNRead card), OCT findings, fundus findings were evaluated and quality of life questionnaires were applied. One month after the appropriate filter glasses were prescribed to the patients, binocular vision, contrast sensitivity levels, reading performances and quality of life questionnaires were reevaluated. RESULTS: The average age of the patients in the study was 25.4 ± 8.29 years (8 - 53 years); There were no additional systemic findings, 6 of which were female and 19 were male. The mean of the binocular distant visual acuities was 0.72 ±0.25 Log MAR according to the Snellen Chart. According to the stage; 19 patients were in the middle stage and 6 were in the advanced stage. In visual acuity examination; After the application of filter glass, no significant difference was observed in terms of distance and near visual acuity of patients compared to telescopic glasses, while contrast sensitivity and maximum reading speed were increased. According to the data of the LVQOL and NEI- VFQ-25 survey, it was found that with the application of filtered glass, it provides more gains in functional vision according to telescopic glasses, performing daily activities independently and quality of life. RESULTS: Telescopic and filtered glasses from AGY devices help RP patients to live independently. Filtered glass applications are preferred by physicians and patients because they are easy to use, cheaper than telescopic systems, reducing light scattering, reducing subjective complaints of patients, providing visual function and quality of life. In our study, as a result of comparison of telescopic glasses and filter glasses application; with the use of filtered glasses to gain functional vision and increase the quality of life. We think it is a more advantageous method compared to telescopic glasses application. KEYWORDS:low vision, filter, retinitis pigmentosa, telescope, quality of life