Politik bir nesne olarak porselen biblo
Porcelain figurine as a political object
  1. Tez No: 729445
  2. Yazar: MENEKŞE EDA ÖZTÜRMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BETÜL KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Porselen, Biblo, Propaganda, Protesto. bir çok sanatçı bulunmaktadır, Politics, Porcelain, Figurine, Propaganda, Protest
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Politikayı bir dil olarak kullanan sanatçılar, sanatın her disiplininde yer almaktadır. Seramiğin ana tanrıça heykelcikleri ile başlayan biblo serüveninde bu dili 'Politik Bir Nesne Olarak Porselen Biblo' adlı yüksek lisans tez çalışmasında, tarihsel süreçteki sanat ve politika ilişkisi, seri üretim nesnesi olan porselen biblolar üzerinden araştırılmıştır. Tarih boyunca, sanat ve politika kavramları birbirinden beslenmiş ve birbirine yön vermiştir. Bu çalışmada nasıl birbirlerine yön verdikleri, hangi amaçlar doğrultusunda sanat üzerinden politika ve politika üzerinden sanat yapıldığına dair soruların cevaplarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Plastik sanatlar alanında sanat ve politika bağlamında doğan eserler incelenmiş, ardından seramik sanatında propaganda ve protestonun kullanıldığı eserler araştırılmıştır. Seramik sanatının içerisinde, sadece 'süs eşyası' olarak görülen porselen biblonun aslında farklı amaçlarla da kullanıldığı ve sanatçılar tarafından sanat eserlerine dönüştürülme süreci irdelenmiştir. Son olarak ise seramik sanatında porselen biblon kullanılarak özgün eserlere ve kişisel yorumlamalara yer verilmiştir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tarihsel süreç içerisinde sanat ve politika ilişkisi başlığı altında; plastik sanatlar alanlarında oluşturulan eserlerin, politik olaylardan nasıl etkilendiği, bu oluşum sürecinde sanatçının içerisindeki bulunduğu sosyo-politik olayları nasıl ifade ettiği incelenmiştir. Politik olaylara bir tepki olarak doğan sanat hareketleri incelenmiş; feminizm ve performans sanatının tanımları yapılarak, savaş, diktatörlük, cinsiyet ayrımcılığı, ırkçılık gibi toplumsal ve siyasal olaylardan etkilenen sanatçıların performansları ve eserleri analiz edilmiştir. Ardından seramik sanatında propaganda ve protesto kavramları araştırılmıştır. İkinci bölümde ise, çalışmanın temeli olan porselen biblolar farklı yönleriyle değerlendirilmiştir. Kitsch, dekoratif, sıradan bir nesne olarak görülen porselen biblonun aslında ne olduğu ve nasıl kullanıldığı örneklenmiştir. Porselen biblonun tanımı ile başlayıp, ilk kurulan porselen fabrikadan itibaren günümüze kadar kurulmuş, üretim yapan, kapatılan ve bugüne ulaşan porselen fabrikalarına değinilmiştir. Bu fabrikalarda modelcilerinin ne tür porselen biblolar ürettiği incelenmiştir. Günümüzde gelindiğinde bu küçük ama etkili nesne; dekoratif olarak kullanımının yanı sıra çağdaş sanat nesnesi olarak sanatçının malzemesi haline geldiği ve özellikle propaganda ve protesto aracı olarak nasıl kullanıldığı araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise, kadın konusu ele alınarak, konu ile ilgili yapılan araştırma ve deneyimlerden faydalanılarak içinde yaşanılan toplumun değerleri ve yargılarından yola çıkarak kişisel uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis titled“ Porcelain figurine as a political object”, the relationship between art and politics in the historical process was investigated through the use of porcelain figurines, which are mass production objects. Throughout history, the concepts of art and politics have foster and guided each other. In this study, it has been tried to reach the answers to the questions about how they give direction to each other, for what purposes, politics over art and art over politics. The works that emerged as a result of art and politics in the field of plastic arts were examined, and then what kind of works emerged by using propaganda and protest as a tool in the art of ceramics was discussed. In the art of ceramics, the process of transforming the porcelain figurine, which is seen only as an ornament, into works of art by artists, is also used for different purposes. Finally, original works and personal interpretations are given by using porcelain in ceramic art. This study consists of three parts. In the first part, art and politics in the historical process; It has been examined how the works created in the fields of plastic arts are affected by political events, and how the artist expresses the socio-political events in this formation process. Art movements that emerged as a reaction to political events, feminism and performance art were defined and interpretations were made on the performances and works of artists who were affected by social and political events such as war, dictatorship and gender discrimination. Then, the concepts of propaganda and protest in ceramic art were investigated. In the second part, porcelain figurines, which are the basis of the study, are evaluated with different aspects. The porcelain figurine, which is seen as a kitsch, vulgar, ordinary object, is actually what it is and how it is used. Starting with the definition of the porcelain figurine, the porcelain factories that were established, produced, closed and survived from the first porcelain factory to the present are mentioned. What kind of productions the modelers from these factories produced were examined through porcelain figurines. Today, this small but effective object; In addition to its decorative use, as a contemporary art object, the artist uses various methods and techniques; especially its use as a propaganda and protest tool is conveyed through porcelain figurines. Finally, in the third part, personal applications were made by considering the subject of women and by making use of the research and experiences on the subject, based on the values and judgments of the society in which they live.