Kanal tedavisi tekrarında solvent kullanımının dentin çatlağı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of solvent use on dentin crack formation in retreatment procedures
  1. Tez No: 729512
  2. Yazar: PELİN BOZBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK HAZNEDAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: retreatment, solvent, micro-ct, çatlak, dentin, Retreatment, dentinal crack, solvent, micro-ct
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Yetersiz kök kanal tedavisi sonrası enfeksiyon gelişmesi ya da iyileşmemesi durumunda ilk seçenek, kök kanal dolgu materyallerinin uzaklaştırıp, kök kanallarının yeniden temizlenip, şekillendirilmesi ve sızdırmaz bir şekilde doldurulması ile kök kanal tedavisinin tekrar edilmesidir (retreatment). Kimyasal çözücüler (solvent), güta-perkayı yumuşatarak kök kanalından kolayca uzaklaştırma amacıyla kullanılırlar. Bu tez çalışmasının amacı, kök kanallarında Ni-Ti retreatment sistemi (ProTaper Retreatment Kit) ile preparasyon yaparak, solvent kullanımının, dentin duvarlarında çatlak oluşumu, kalan madde miktarı ve işlem zamanı üzerindeki etkinliğinin mikrobilgisayarlı tomografi (micro-CT) ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada her birinde 10 adet alt büyük azı mezial kökü bulunan iki ayrı deney grubu oluşturulmuştur. Mezial köklerin kanallarından biri AH Plus, güta-perka lateral kondensasyon tekniği ile doldurulmuş, diğer kanal ise boş bırakılarak kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Güta-perkayı uzaklaştırmak için Ni-Ti retreatment eğeler kullanılmıştır. 1.grupta bu işlem sırasında solvent (Guttasolv) kullanılmış, 2. grupta ise kullanılmamıştır. Kök kanalının tüm seviyelerinde çatlak olup olmadığı ve uzaklaştırılamayan madde miktarı micro-CT ile işlem öncesi ve sonrası görüntüler alınarak incelenmiştir. Ayrıca işlem başlanması ile bitişi arasındaki süre ölçülmüştür. Bulgular: Bulgularımıza göre, solvent kullanılarak veya kullanılmadan retreatment yapılan her iki grupta da örneklerin dentin yüzeylerinde çatlak oluşumu gözlenmemiştir. Her iki grupta da kök kanalında artık madde kalmış ancak aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Solvent kullanılan grupta, çalışma süresi daha uzun bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmanın sınırları dahilinde, solvent kullanımının çatlak oluşumu üzerine etkisi olmadığı, ideale yakın bir kanal tedavisi yapılsa dahi kanal duvarında artık madde kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to evaluate the effect of solvent use on crack formation in dentin structure during root canal retreatment with micro-CT. Materials and Methods: Root canal treatments were performed on the mesial roots of 20 mandibular molars. The teeth were divided in two groups: solvent useds and non-solvent. During treatment, canal preparations was performed using Revo-S files. The root canals were filled by using the lateral compaction technique. During retreatments, Protaper Retreatment files were used in both groups. Guttasolv was used during retreatment in one group. Before and after the initial treatment and retreatment, the teeth were imaged using micro-CT. In addition, the time between the beginning and the end of the procedure was measured. Results: Crack formation was not observed in either group. Residual filling material remained in the root canal after the procedure in all samples in both groups. In both groups, no statistical significant difference was found in terms of residual matter between the regions according to the results of the measurements made separately in three regions as coronal, middle, and apical regions. The working time was longer in the solvent group. Conclusions: In conclusion, within the limitations of this in vitro study, it could be said that Ni-Ti systems do not cause dentin defects if used with or without a solvent. Even if the retreatment was performed close to ideal, it was determined that residual filling material remained on the canal walls during retreatment. Clinical Relevance: Using solvent does not decrease the dentin crack formation.