Okul öncesi öğretmenlerinin erken çocukluk döneminde fen etkinliklerinin uygulanabilirliğine dair görüşleri
Opinions of pre-school teachers on the applicability of science activities in early childhood period
  1. Tez No: 729511
  2. Yazar: GÜLŞAH BETÜL SEYMEN ÇEKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE AKKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Fen Eğitimi, Erken Çocukluk Eğitimi, Fen Etkinlikleri, Öğretmen Görüşleri, Pre-school, Science Education, Early Childhood Education, Science Activities, Teacher Opinion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin erken çocukluk döneminde fen etkinliklerinin uygulanabilirliğine dair görüşlerini belirlemek amacıyla, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması esas alınarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı içinde, İstanbul ili Sarıyer ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okul öncesi kurumlarda görev yapan 10 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma grubunun seçiminde kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Görüşme yöntemi ile verilerin toplandığı çalışmada, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 'Okul Öncesi Öğretmeni Görüşme Formu' ve demografik bilgilerin yer aldığı 'Kişisel bilgi Formu' kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış şekilde oluşturulan öğretmen görüşme formu içinde, öğretmenlere okul öncesi dönemde fen etkinlikleri ile ilgili çeşitli sorular sorulmuş ve öğretmenlerin olaylara tepkisi yazılı olarak alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde nitel veri analizlerinden içerik analizi yöntemi esas alınmış ve okul öncesi öğretmenlerine yönlendirilen görüşme formu verilerinden hareketle kod ve kategorilere ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, okul öncesi öğretmenlerinin fen etkinlikleri konusunda olumlu görüşlere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Öğretmenler, okul öncesi dönemde fen etkinliklerini öğrenmeyi anlamlandırma olarak tanımlamış, çoğunluğu fen etkinliklerinin öğretime katkı sağlayarak öğrenmeyi kolaylaştırdığını, bilimsel süreç becerisi kazandırdığını ve problem çözmeye yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Görüşme formundan elde edilen sonuçlar doğrultusunda okul öncesi öğretmenleri genel olarak fen etkinliklerine program kazanımlarına ve çocukların hazırbulunuşluğuna göre karar vererek en çok oyun, deney ve gözlem etkinliklerini tercih ettiklerini, buluş yolu ve eğitsel oyun yöntemini kullanarak amaçladıkları fen etkinliklerini gerçekleştirebildiklerini ifade etmişlerdir. Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenleri erken çocukluk döneminde nitelikli bir fen eğitimine ulaşabilme yolunun çocukların duyularına hitap etmesiyle, sınıf ortamıyla sınırlı kalmayıp farklı öğrenme alanlarına ulaşmasıyla ve yaparak yaşayarak öğrenmeye imkân sağlamasıyla gerçekleşebileceğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on the basis of case study, one of the qualitative research methods, in order to determine the views of preschool teachers on the applicability of science activities in early childhood. The study group of the research consisted of 10 pre-school teachers working in pre-school institutions under the Ministry of National Education in Sarıyer district of Istanbul province in the 2021-2022 academic year. Easily accessible case sampling method was used in the selection of the study group. In the study, in which data were collected by interview method, the 'Preschool Teacher Interview Form' developed by the researcher and the 'Personal Information Form' containing demographic information were used as data collection tools. In the semi-structured teacher interview form, the teachers were asked various questions about science activities in the preschool period and the teachers' reactions to the events were taken in writing. In the analysis of the data obtained within the scope of the research, the content analysis method, one of the qualitative data analysis, was taken as a basis and codes and categories were reached based on the data of the interview form directed to the preschool teachers. The results of the research revealed that preschool teachers have positive opinions about science activities. Teachers, defined science activities in the preschool period as making sense of learning, and most of them stated that science activities facilitate learning by contributing to teaching, provide scientific process skills and help problem solving. In line with the results obtained from the interview form, preschool teachers stated that they mostly preferred games, experiments and observation activities by deciding on science activities according to the program achievements and the readiness of the children, and that they could realize the science activities they aimed by using the method of invention and educational game. The pre-school teachers participating in the research stated that the way to reach a qualified science education in the early childhood period can be realized by appealing to the senses of the children, not being limited to the classroom environment, reaching different learning areas and providing the opportunity to learn by doing.