Femur fraktürü nedeniyle opere olan hastalarda perikapsüler sinir bloğunun volüme bağlı etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the volume dependent effect of the pericapsular nerve block in patients operated due to femur fracture
  1. Tez No: 729623
  2. Yazar: GAMZE DİLARA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: kalça cerrahisi, PENG blok, postoperatif analjezi, volüm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Femur fraktürü operasyonunda analjezi amacıyla uygulanan PENG blok, etkinliği kanıtlanmış, kullanımı yaygınlaşan yeni bir periferik sinir bloğudur. Çalışmamızda PENG bloğun alan bloğu olmasından yola çıkarak, 20 ml ve 30 ml volümler ile yapılan uygulamaların etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve hastalardan yazılı izin alınarak yapılan çalışmamız prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Femur fraktürü nedeniyle spinal anestezi altında opere edilen, 18 yaş üzeri, ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II-III, gönüllü 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Standart monitörizasyon altında ultrasonografi yardımıyla, 20 ml %0,25 bupivakain enjeksiyonu ile PENG blok yapılan hastalar Grup A, 30 ml %0,25 bupivakin ile PENG blok yapılan hastalar Grup B olarak değerlendirildi. Hastaların blok öncesindeki VAS skorları, blok sonrasında 5., 10. ve 20. dakikalarda VAS skorları ve inguinal alanda medial, anterior ve lateral bölgede blok değerlendirmesi 3 puanlı soğuk testi ile yapılarak kaydedildi. Operasyon odasında hastalara lateral dekübit pozisyonunda spinal anestezi uygulandı. Postoperatif dönemde 4x1gr parasetamol rutin uygulandı. Postoperatif 3., 6., 12. ve 24. saatlerde hastaların VAS skorları, quadriceps motor gücü kayıt altına alındı. VAS skoru 4 ve üzerinde olan hastalara 1 mg/kg tramadol iv uygulandı ve blok uygulamasından tramadol uygulanmasına kadar geçen süre analjezi süresi olarak kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında tüm zamanlarda kaydedilen VAS skorları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05, hepsi için.). Anterior yayılım iki grupta benzer olmakla birlikte (p>0,05), medial ve laterale yayılım Grup B'de anlamlı olarak arttı (p=0,01, p0,05). Sonuç: Femur fraktürü nedeniyle yapılan cerrahide postoperatif analjezi amacıyla 20 ml ile yapılan PENG blok yeterli analjezi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: PENG block in femur fracture is a new peripheral nerve block for analgesia with proven efficacy and widespread use. In this study, we aimed to compare the effects of PENG block performed with 20 ml and 30 ml volumes, since it is a plane block. Methods: Our study, which was conducted with the approval of the ethics committee and written permission from the patients, is a prospective observational study. Sixty ASA I-II-III volunteer patients who were operated under spinal anesthesia due to femur fracture, were included in the study. Patients who underwent PENG block with 20 ml of 0.25% bupivacaine injection with ultrasonography were classified as Group A, and patients who underwent PENG block with 30 ml of 0.25% bupivacaine were classified as Group B. The VAS scores of the patients before the block, the VAS scores at the 5th, 10th and 20th minutes after the block and the block evaluation in the anterior, medial and lateral regions of the inguinal area were recorded using a 3-point cold test. Spinal anesthesia was applied in the lateral decubitus position to the patients. 4x1gr paracetamol was routinely administered in the postoperative period. VAS scores and quadriceps motor power of the patients were recorded at the 3rd, 6th, 12th and 24th hours postoperatively. 1 mg/kg tramadol was administered to patients with a VAS score of 4 and above, and the time from block application to tramadol administration was recorded as the duration of analgesia.