The Church of Theodore Metochites: A Re-reading of the edifice as a Mnemcnic artefact
Theodoros Metokhites'in kilisesi (Kariye Camii): Yapının Bizans hafızasının bir taşıyıcısı olarak yeniden okunması
- Tez No: 72968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Revivalism, Memory, Textualism, Architectural Mnemonic m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, günümüzde Kariye Camii olarak bilinen on dördüncü yüzyıl Bizans kilisesinin kendi tarihsel dönemi ve kültürel bağlamı içindeki sembolik değerini“okumaya”çalışmakta; böyle bir okumanın araçları olarak“hafıza”,“metinsellik”ve“mekansal hafıza”kavramlarını önermektedir. Bu kapsamda, yapının banisi Theodoros Metokhites'in politik ve entelektüel kimliği, kütüphane biriminin yapıya kattığı özgün mekansal, işlevsel ve simgesel değerler, genel mekan kurgusunun imgesel değeri ve mimari kabukla ikonografik program arasındaki görsel-mekansal bütünlük incelenmiş; bu temalar ışığında yapının Bizans'ın anlam dünyası içindeki rolü üzerine bir yorum getirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler Canlandırmacılık; Hafıza; Metinsellik; Mekansal Hafıza. iv
Özet (Çeviri)
This study attempts to present a possible“reading”of the Church of Theodore Metochites by examining the edifice within the historical and cultural context of Byzantium in the Palaeologan era. Noting that Byzantine culture, as medieval culture in general, was inherently mnemonic, and that its cultural memory functioned through a“textual”process of decoding signs and clues; the discussion attempts to trace the building's messages to its Byzantine audience by inquiring the connections between the building and its patron; the role of the church's library; the images within the church and the image of the church itself, and the use of light in perfecting the visual perception and spatial experience -thus the mnemonic quality- of the building.