Form and essence in a beautiful young nymph going to bed, the man that was used up, the nose, metamorphosis and the nonexistent knight
'A beautiful young nymph to bed', 'the man that was wred up', the nose, metamorphosis ve the nonexistent knight'da öz ve biçim
- Tez No: 72972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Grotesk, Fantastik, İnsanın özü, İnsanın Biçimi VI, Grotesque, Fantastic, Human Form, Human Essence
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz“A BEAUTIFUL YOUNG NYMPH GOING TO BED”,“THE MAN THAT WAS USED UP”, THE NOSE, THE METAMORPHOSIS VE THE NONEXISTENT KNIGHT'DA ÖZ VE BİÇİM Yıldız, Hülya Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sevda Çalışkan Nisan 1998, 59 sayfa Bu çalışmanın amacı, Batı edebiyatına ait bazı eserlerdeki insanın özü ve biçimi arasındaki ilişkinin sergilenişini incelemektir. İncelenen eserler özellikle bedenin fiziksel olarak dağılması ve grotesk çarpıklığı ile ilgili olanlardır. Bu tez, neoklasik, romantik, realist, modern ve postmodern gibi değişik edebi dönem ve geleneklerden örnekler içermektedir. İlk bölüm, tezin amacını belirtmekte ve grotesk, fantastik gibi sonraki bölümler için gerekli bazı edebi kavramlar üzerinde durmaktadır. İkinci bölüm, modernizm öncesi döneme ait iki örneği içermektedir: Jonathan Swift'in“A Beautiful Young Nymph Going to Bed”adlı şiiri ve Edgar Allan Poe'nun“The Man That Was Used Up”adlı öyküsü. Üçüncü bölüm Gogol'ün The Nose adlı hikayesiyle başlamaktadır. Bu bölüm Franz Kafka'nın Metamorphosis ve Italo Calvino'nun The Nonexistent Knight adlı eserleri üzerinedir. Bu eserler aracılığıylamodern ve postmodern dönemde insanın özü ile biçimi arasindaki ilişki gözden geçirilmektedir. Sonuç bölümünde, her yeni edebiyat döneminde, insanın özü ile biçimi arasındaki ilişkiye dair farklı bir görüş ortaya çıktığı öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORM AND ESSENCE IN“A BEAUTIFUL YOUNG NYMPH GOING TO BED”,“THE MAN THAT WAS USED UP”, THE NOSE, METAMORPHOSIS, AND THE NONEXISTENT KNIGHT Yıldız, Hülya M. A., in English Literature Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sevda Çalışkan April 1998, 59 pages The aim of this study is to examine the relationship between human form and human essence in Western literature as illustrated in works which deal with physical disintegration or grotesque distortion of human body. This thesis covers different literary periods and traditions: neoclassical, romantic, realist, modernist, and post modernist. The first chapter clarifies the aim of the study and provides background information on literary terms such as the grotesque and the fantastic. The second chapter includes two examples from the pre-modernist period: Jonathan Swift's poem“A Beautiful Young Nymph Going to Bed”, and Edgar Allan Poe's short story“The Man That Was Used Up”. The third chapter starts with Gogol's tale, The Nose, which carries both pre-modernist and modernist characteristics. This chapter continues with the 111examination of Franz Kafka's Metamorphosis and Italo Calvino's The Nonexistent Knight, with regard to the relationship between human form and human essence in modern and postmodern periods, respectively. In the concluding chapter, it is pointed out that a new relationship between human form and essence emerges in each literary period and there is a change in the perceptions of identity in each different literary period.