Evaluation of BASE 2, an intermediate textbook for teaching English at Bilkent University: A case study
Bilkent Üniversitesi'nde İngilizce öğretiminde kullanılan ve orta düzey bir ders kitabı olan BASE 2'nun değerlendirmesi: Örnek çalışma
- Tez No: 72973
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Materyal Değerlendirme, ders kitabı değerlendirme. VI, Materials Evaluation, Textbook Evaluation. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz BILKENT ÜNİVERSİTESİNDE İNGİLİZCE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN VE ORTA DÜZEY BİR DERS KİTABI OLAN BASE 2'NUN DEĞERLENDİRİLMESİ: ÖRNEK ÇALIŞMA Savaş, Perihan Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sabri Koç Eylül 1998, 125 sayfa Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretiminde kullanılan ve orta düzey bir ders kitabı olan BASE 2(Bilkent Academic Studies in English)1 nun, kitabı kullanan öğretmenler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesini sağlayacak bir araştırma yürütmektir. Bu araştırma Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu'nda (İ.D.M.Y.O.) gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın denekleri orta düzey öğrencilerine ders veren on öğretmen ve üç farklı orta düzey sınıflarından seçilmiş elli öğrencidir. Çalışmaya katılan üç sınıf, sınıflardaki öğrencilerin sınav notlarına göre seçilmiştirve sınıflar İ.D.M.Y.O.' daki tüm orta düzey öğrencilerine oranla en yüksek,orta ve en düşük sınav sonuçlarına sahip olan öğrencileri temsil etmektedir. Bu çalışmanın araçları bir öğretmen anketi ve bir öğrenci anketidir. Öğretmen anketi İngilizce, öğrenci anketi ise Türkçedir. Her iki anketin amacı BASE 2 kitabımn bölümleriyle birlikte derlendirilmesidir. Veri analizi frekans dağılımının hesaplanmasıyla yapılmıştır. Anketlerdeki sorulara verilen cevapların yüzdesini hesaplamak için de öğretmen ve öğrencilerin her soruya verdikleri cevapların frekans dağılımı kullanılmıştır. Elde edilen veriler göre hem öğretmenler hem de öğrencilerin BASE 2 kitabı hakkında genelde olumlu görüşlerinin bulunduğu görülmüştür. Öğretmenlerin kitap hakkındaki görüşlerinin öğrencilerin görüşlerine oranla daha olumlu olduğu bulunmuştur. Ama kitabın bazı bölümleri hem öğrenciler hem de öğretmenler tarafından yetersiz bulunmuştur. Çalışmanın bulgularının ışığı altında kitabın yetersiz bölümlerinin geliştirilmesi veya desteklenmesi önerilmektedir. Öğrencilerin kitabı kullanmalarında daha bilinçlenmeleri için öğrencilere dersin amaçlan ve kitaptaki aktivitelerin ardındaki mantık açıklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF BASE 2, AN INTERMEDIATE TEXTBOOK FOR TEACHING ENGLISH AT BİLKENT UNIVERSITY: A CASE STUDY Savaş, Perihan M.S., Department of English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Sabri Koç September 1998, 125 pages The aim of this study was to carry out a research to evaluate an EFL (English as a Foreign Language) intermediate level textbook, BASE 2 (Bilkent Academic Studies in English) in relation to its different components. The study was conducted in BUSEL (Bilkent University School of English Language). The subjects of the study were ten teachers who were teaching intermediate level students and fifty students who were selected from three different intermediate level classes. The three classes were selected according to the students' exam grades and they represented the students with the highest, average, and the lowest exam grades compared to all intermediate level students in BUSEL. IllThe instruments of this study were one teacher questionnaire and one student questionnaire. The teacher questionnaire was in English and the student questionnaire was in Turkish. Both questionnaires' aims were to evaluate BASE 2 in terms of its components. Data analysis was done through frequency counts. Frequency of the student and the teacher responses to each item in the questionnaires was calculated. Frequency counts were also used to obtain percentages of the responses given to each item in the questionnaires. In addition, the significant differences and similarities between the teachers' and the students' perceptions about the textbook were presented. The data analysis showed that both the teachers and the students were generally positive about BASE 2. It was found that the teachers were more positive about the textbook than the students. However, some parts in the textbook were found insufficient by the teachers and the students. In the light of the findings of the study, it is suggested that the insufficient parts of the textbook should be improved or supplemented. The objectives of the course and the rationale behind the activities in the textbook should also be explained to the students so that students' awareness in using the textbook can be raised.