The European Union research and technological development policies
Avrupa Birliği araştırma ve teknolojik geliştirme politikaları
  1. Tez No: 72975
  2. Yazar: ASLIGÜL GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma ve Geliştirme, Avrupa Birliği, Türkiye iv, Research and Development, European Union, Turkey 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz AVRUPA BİRLİĞİ ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİK GELİŞTİRME POLİTİKALARI Gök, Aslıgül Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Erol Taymaz Kasım 1998, 107 sayfa Bu çalışmada Avrupa Birliği'nin araştırma ve teknolojik geliştirme politikaları incelenmiştir. Avrupa Birliği'nin bütçesinde diğer politikalara oranla araştırma-geliştirmeye ayrılan pay ve Avrupa Birliği kurumlarının araştırma-geliştirme politikalarının oluşturulmasında^ rolü incelenmiştir. Çerçeve programlarının ve Ortak Araştırma Merkezlerinin araştırma ve teknolojik geliştirme politika araçları olarak tarihsel gelişimi ve yapıları kısaca tartışılmıştır. Avrupa Birliği'nin evrimindeki ulusal farklılıkların önemi vurgulanmıştır. Son olarak, bu politikaların Türkiye açısından ne tür yaklaşımlar gerektirdiği kısaca tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EUROPEAN UNION RESEARCH AND TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT POLICIES Gök, Aslıgül M.S. in Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Taymaz November 1 998, 1 07 pages This thesis analysis the research and technological development policies of the European Union. The budgetary allocations to European policies and the role of main EL) institutions in the RTD policy making is discussed. A brief survey of the framework programmes and Joint Research Centre is provided. The historical conflicts in the policies is identified and evaluated. Additionally, the significance of these policies for Turkey is mentioned.