Dental implant cerrahisi öncesi ve sonrası anksiyete ve ağrı seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of anxiety and pain levels before and after dental implant surgery
- Tez No: 729786
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ÇANAKÇI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant Cerrahisi, Ağrı, VAS, Implant Surgery, Pain, VAS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Dental implant cerrahisi uygulanacak sitemik olarak sağlıklı ve hastalıklı bireylerin implant cerrahisi öncesi tahmin ettikleri ağrı derecesi ve sonrası oluşan ağrı derecesi ve postoperatif 1., 3. ve 10. gündeki ağrı derecesi seyrini VAS ile belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 43'ü (%51,8) sistemik olarak sağlıklı, 40'ı (%48,2) sistemik hastalığa sahip toplamda 37'si (%44,6) erkek, 46'sı (%55,4) kadın 83 birey katılmıştır. Tüm hastalardan cerrahi olmayan periodontal tedavilerinin yapıldığı ilk seanstan sonra demografik veri, medikal&dental hikaye ait soruların yer aldığı formu ve Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği Skalası (STAI-I ve STAI-II), Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS) anketlerini doldurmaları istendi. Dental implant uygulamasından hemen önce ve tedavi sonrası tansiyon, nabız ve oksijen saturasyonu ölçümleri yapıldı. İki grup bireylerin implant cerrahisi öncesi tahmin ettikleri ağrı derecesi ve sonrası oluşan ağrı derecesi ve postoperatif 1., 3. ve 10. gündeki ağrı derecesi seyri VAS ile belirlendi. Bulgular: Her iki gruptada tedavi öncesi tasavvur edilen VAS derecesi yüksekken , tedavi sonrası VAS değerleri istatistiksel olarak azalma göstermiştir. Bu azalma sistemik sağlıklı bireylerde daha çoktur. Her iki gruptada postoperatif 1., 3. Ve 10. günde VAS degerleri giderek azalmıştır. Gruplarda tedavi öncesi ve tedavi sonrası vital bulgularda istatistiksel fark bulunmamıştır. Her iki gruptada STAI-I ve STAI-II değerleri tedavi öncesi ve tedavi sonrası ve 10.günde herhangi bir istatistiksel farklılık göstermemiştir. Sistemik hastalıklı bireylerde sağlıklı bireylere göre MDAS değerleri tedavi sonrası ve 10.günde istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü. Sonuçlar: Bu çalışmada, dört farklı zaman diliminde ağrı miktarı VAS ile ölçülmüştür. En yüksek VAS ağrı değerleri postoperatif 1. günde ölçülmüştür. Ağrı değerlerinin postoperatif 3.günde postoperatif 1. güne ve postoperatif 10.günde postoperatif 1. ve 3. günlere göre istatiksel olarak anlamlı seviyede azaldığı görülmüştür. Sistemik hastalıklı bireyler tüm VAS ağrı ölçümlerinde klinik olarak daha yüksek seviyede ağrı miktarları bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the degree of pain that systematically healthy and diseased individuals who will undergo dental implant surgery envisage before the implant surgery and the degree of pain after it, and the course of the pain degree on the 1st, 3rd and 10th days after the operation, by VAS. Materials and Methods: A total of 83 individuals, 37 (44.6%) male, 46 (55.4%) female, 43 (51.8%) were systemically healthy and 40 (48.2%) had systemic disease has joined. After the first session in which non-surgical periodontal treatment was performed, all patients were asked to fill out the form including questions about demographic data, medical & dental history, and Spielberger State-Trait Anxiety Scale (STAI-I and STAI-II), Modified Dental Anxiety Scale (MDAS) questionnaires. Blood pressure, pulse and oxygen saturation measurements were made 30 minutes before and after the dental implant application. The degree of pain conceived by the individuals in the two groups before and after the implant surgery, and the course of the pain degree on the 1st, 3rd and 10th days postoperatively were determined by VAS. Results: While the pre-treatment VAS score was high in both groups, the post-treatment VAS values showed a statistical decrease. This decrease is more in systemic healthy individuals. In both groups, VAS values decreased gradually in the 1st, 3rd and 10th postoperative days. There was no statistical difference between the groups in the vital signs before and after the treatment. STAI-I and STAI-II values in both groups did not show any statistical difference before and after treatment and on the 10th day. After treatment and on the 10th day, it was observed that MDAS values of patients with systemic disease were statistically significantly higher than the healthy group. Conclusion: In this study, the amount of pain was measured with VAS in four different time periods. The highest VAS pain values were measured on the 1st postoperative day. It was observed that the pain values decreased statistically significantly on the postoperative 3rd day compared to the postoperative 1st day and on the 10th postoperative day compared to the postoperative 1st and 3rd days. Individuals with systemic disease reported clinically higher levels of pain in all VAS pain measures.