Silikon esaslı yumuşak astar materyallerinin CAD/CAM ile üretilen kaide materyallerine bağlantısına farklı yüzey işlemlerinin etkisi
Effect of different surface treatments on the bonding of silicone-based soft li̇ni̇ng materials to base materials manufactured with CAD/CAM
  1. Tez No: 729796
  2. Yazar: SİNAN TEVKİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TULGA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Polimetilmetakrilat, yüzey işlemi, astar uygulama, Çekme bağlantı dayanımı testi, CAD/CAM, Polymethylmethacrylate, surface treatment, resilient liner application, tensile bond strength test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; CAD/CAM ve ısı ile polimerize polimetilmetakrilat (PMMA) kaide materyallerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin, kaide materyalleri ile silikon içerikli yumuşak astar materyalleri arasındaki bağlantı dayanımına etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: IvoBase CAD (CAD/CAM) ve Verteks Rapid Simplified (ısı ile polimerize) kaide materyali gruplarının her birinden çekme bağlantı dayanımı (ÇBD) testi için 160'ar, toplamda 320 adet polimer örnek hazırlandı (10x10x20 mm). Her iki kaide materyali grubuna ait örnekler; herhangi bir işlem uygulanmamış kontrol (Cnt), fosforik asit (Fa), Er:YAG lazer (El), MMA monomer (Mm) yüzey işlemleri yapılmak üzere 4 alt gruba ayrıldı (n=40). Yüzey işlemi uygulanan örnekler, Mollosil (otopolimerize) ve Molloplast B (ısı polimserize) astar materyalleri kullanılarak birbirine bağlandı ve 37°C'deki distile suda 1 hafta süreyle bekletildi. ÇBD Testi uygulaması, üniversal test cihazı ile 5 mm / dk kafa hızında yapıldı. Elde edilen bulgular üç yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson chi-kare ve Tukey HSD testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: ÇBD test sonuçları incelendiğinde, kaide materyali ile astar materyali ve astar materyali ile yüzey işlemi arasındaki etkileşimlerin anlamlı olduğu sonucuna varıldı (p˂0,05). Çalışmada en yüksek ÇBD değerleri, Molloplast B uygulanan örneklerde elde edildi ancak gruplar arasında farklılık gözlenmedi. En düşük ÇBD değerleri, Mollosil astar materyali uygulanan CAD/CAM kaide materyallerinin kontrol gruplarında gözlendi. Sonuç: Kaide materyallerinin Molloplast B'ye olan bağlantısının Mollosil'e göre daha yüksek olduğu görüldü. Fosforik asit ve Er:YAG lazer yüzey işlemlerinin, kaide materyalleri ile Mollosil astar materyali arasındaki bağlantıyı güçlendirdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study; Evaluation of the effects of different surface treatments applied to CAD/CAM and heat polymerized polymethylmethacrylate (PMMA) base materials on the bond strength between base materials and soft lining materials containing silicone. Material and Method: A total of 320 polymer samples (10x10x20 mm) were prepared, 160 each for the tensile bond strength (TBS) test, from each of the IvoBase CAD (CAD/CAM) and Verteks Rapid Simplified (heat polymerized) base material groups. Each polymer samples were divided into 4 subgroups (n = 40) according to the surface treatments; Untreated control (Cnt), phosphoric acid (Fa), Er:YAG laser (EI), MMA monomer (Mm). The surface treated samples were bonded to each other using Mollosil (autopolymerized) and Molloplast B (heat polymerized) lining materials and kept in distilled water at 37°C for 1 week. TBS Test application was performed with a universal test device at a head speed of 5 mm / min. The obtained results were analyzed using Tukey HSD, Pearson chi-square and three-way analysis of variance (ANOVA) tests. Results: When the TBS test results were examined, it was concluded that the interactions between the base material and the lining material and the lining material and the surface treatment were significant (p˂0.05). In the study, the highest TBS values were obtained in the samples treated with Molloplast B, but no difference was observed between the groups. The lowest TBS values were observed in the control groups of CAD/CAM base materials treated with Mollosil lining material. Conclusion: It was seen that the connection of the base materials to Molloplast B was higher than Mollosil. It was observed that the phosphoric acid and Er:YAG laser surface treatments strengthened the bond between the base materials and the Mollosil lining material.