Polymerase chaın reactıon (PCR) ile tanı konulmuş COVID-19 hastalarında hava durumunun akciğerin bilgisayarlı tomografi bulguları üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of weather on computerized tomography findings of lung in COVID-19 patients diagnosed by polymeraze chain ​​reaction (PCR)
  1. Tez No: 729897
  2. Yazar: ABDULLAH EMRE YURTTUTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hava durumu, Sıcaklık, Bağıl nem, BT ciddiyet Skoru, COVID-19, Weather, Temperature, Relative humidity, Ct Severity Score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Coronavirus Disease (COVID-19) pnömonisi tanısı almış hastalarda mevcut meteorolojik parametrelerin akciğer tutulumuna etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Hava durumundaki bağıl nem, sıcaklık, rüzgâr hızının hastalığın akciğer tutulumundaki etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne 14.07.2020- 31.08.2020 tarihlerinde başvuran hastalardan toraks bilgisayarlı tomografisi COVID-19 için tipik tutulumu olan ve polymerase chain reaction (PCR) sonucu pozitif olan hastaların demografik verileri ve laboratuvar bulguları ile yaşadığı bölgenin hava durumuna etki eden sıcaklığı, bağıl nemi ve rüzgâr hızını Computed Tomography Severity Score (CTSS- BT şiddet puanı) ve akciğerin tutulum oranı ile karşılaştırdık. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 283 hasta değerlendirilerek çalışma yapılmıştır.177 tanesi erkek (%62,5), 106 tanesi kadın (%37,5) hastadan oluşmaktadır. Hastaların 272 tanesi (%96,1) merkezi ilçede, 11 tanesi (%3,9) merkezi olmayan ilçede yaşamaktadır. CTSS ve akciğer tutulum oranları ile yapılan karşılaştırmada çalıştığımız meteorolojik parametreler (sıcaklık, hava ve rüzgâr) istatistiksel açıdan anlamlı çıkmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda sıcaklık, bağıl nem ve rüzgâr hızının COVID-19'un akciğere yerleşmesine etkisi olmadığını gördük. Çalışılan kan parametrelerinin hastanın akciğer tutulumunu öngörmede fikir verebileceğini söyleyebiliriz. Daha fazla sayıda hasta ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to reveal whether the current meteorological parameters have an effect on lung involvement in patients diagnosed with Coronavirus Disease (COVID-19) pneumonia. We aimed to investigate the effect of relative humidity, temperature, wind speed in the weather on the lung involvement of the disease. Method: Among the patients who applied to Ankara City Hospital Adult Emergency Medicine Clinic between 14.07.2020 – 31.08.2020, the demographic data of the patients whose thorax computerized tomography had typical involvement for COVID-19 and positive polymerase chain reaction (PCR) results, and the effect on the weather conditions of the region where they live. We compared temperature, relative humidity and wind speed with Computed Tomography Severity Score (CTSS-CT severity score) and lung involvement rate. Results: The study was conducted by evaluating 283 patients who met the inclusion criteria. 177 of them were male (62.5%) and 106 of them were female (37.5%). 272 of the patients (96.1%) live in the central district, and 11of them (3.9%) live in the non-central district. In the comparison made with CTSS and lung involvement rates, the meteorological parameters we studied (temperature, air and wind) were not statistically significant. Conclusion: In our study, we found that temperature, relative humidity and wind speed did not affect the localization of COVID-19 in the lungs. We can say that the blood parameters studied can give an idea in predicting the lung involvement of the patient. We think that more patient and multicenter studies are needed.