Pandemi sürecinde sağlık çalışanı ebeveynlerin stres düzeyleri ile umut düzeyleri ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relationship of the stress levels and hope levels of healthcare parents during the pandemia
  1. Tez No: 729925
  2. Yazar: ÖZLEM KAPUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Ebeveyn, Ebeveynlik stresi, Sürekli umut, Health Professional, Parent, Parenting stress, Continuous hope
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, pandemi sürecinde sağlık çalışanı ebeveynlerin stres düzeyleri ile umut düzeyleri ilişkisini belirlenmektir. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, 1 Temmuz-1 Eylül 2020 tarihleri arasında 137 sağlık çalışanı ebeveyn ile çalışma yapılmıştır. Araştırma verileri, kişisel bilgi formu, Ebeveynlik Stres Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Veriler SPSS 21.0 programında tanımlayıcı istatistikler ve ANOVA testleri ile değerlendirilmiştir. Ebeveynlerin %52,6'si pandemi sürecinde çocukları ile aynı ortamda yaşadıklarını belirtirken, %84,7'si virüsün çocuklara zarar vermesinden endişe duyduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların %68,6'sının çocuklarının okula gittiği, %56,9'unun bu süreçte uzaktan eğitime katıldığı, %46,7'sinin anne baba ve akrabalarından çocuk bakımında destek aldıkları belirlenmiştir. Ebeveynlerin %44,5'i“mümkün olsaydı çalışmaya ara vermek isterdim”ifadesine tamamen katıldığını belirtmiştir. Araştırma kapamındaki ebeveynlerin, Umut Ölçeği toplam puan ortalaması 48,27±7,69,“alternatif yollar”alt boyut puan ortalaması 24,51±4.45 ve“eyleyici düşünce”alt boyut puan ortalaması 23,75±3,72'tir. Ebeveynlerin, Ebeveyn Stres Ölçeği puan ortalaması 25,50±5,95 olarak bulunmuştur. Ebeveynlerin Umut Ölçeği toplam puanlarının Ebeveyn Stres Ölçeği puanları ile negatif yönde anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanı olan ebeveynlerin ebeveynlik stresi ve sürekli umut düzeyleri birçok faktörden ve birbirinden etkilenmektedir. Bu çalışmanın sonuçları, sağlık çalışanlarının ebeveynlik stresi ve sürekli umut düzeylerinin belirlenmesi, ihtiyaç durumunda uygun müdahale yöntemlerinin planlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between the stress levels of healthcare workers and their hope levels during the pandemic process. The descriptive and cross-sectional study was carried out with 137 healthcare worker parents between 1 July and 1 September 2020. The data were evaluated with descriptive statistics and ANOVA tests in the SPSS 21.0 program. The research data were obtained by using the personal information form, the Parenting Stress Scale and the Dispositional Hope Scale. While 52.6% of the parents stated that they lived in the same environment with their children during the pandemic, 84.7% of them stated that they were worried about the virus harming the children. It was determined that the children of 68.6% of the participants went to school, 56.9% of them participated in online education in this process, and 46.7% of them received support in childcare from their parents and relatives. 44.5% of the parents stated that they completely agreed with the statement“I would like to take a break from working if possible”. The mean scores of the parents within the scope of the study were 48.27±7.69 on the Hope Scale, 24.51±4.45 in the“Alternative Ways”sub-dimension, and 23.75±3.72 in the“Agent Thinking”sub-dimension. The mean score of the parents on the Parental Stress Scale was found to be 25.50±5.95. It was determined that the parents' Hope Scale total scores were negatively and significantly correlated with the Parental Stress Scale scores. Parenting stress and Hope Scale scores of healthcare workers are affected by many factors and each other. It is thought that the results of this study will contribute to the determination of parenting stress and hope levels of healthcare professionals, and to the planning, development, implementation and evaluation of appropriate intervention methods in case of need.