Generial equilibrium analysis of tax policy issues: The case of Turkey
Vergi meselelerinin genel denge analizi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 72993
  2. Yazar: KUDRET ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH CELASUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Computable General Equilibrium Models, Tax Policy, Trade Liberalization, Tax Adjustments, Fiscal Deficit Reduction IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz VERGİ POLİTİKASI MESELELERİNİN GENEL DENGE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ÇELEBİ, H. KUDRET Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Merih CELASUN Eylül 1998, 169 sayfa Bu çalışma, farklı kamu açığı hedefleri ve değişik kamu harcama planlarının öngördüğü vergi uyum mekanizmalarının genel denge etkilerini incelemektedir. Bu amaçla, farklı işgücü kategorileri ve hanehalkları içeren bir Hesaplanabilir Genel Denge Modeli (HGDM) oluşturulmuştur ve bu model 1990 yılının verilerini baz almıştır. Model simülasyonlarında katma değer vergisi ve gelir vergisi politika değişkenleri olarak gözönünde bulundurulmuştur. Alternatif politikalar değerlendirilirken makroekonomik etkiler yanında sektör düzeyinde ve gelir dağılımı alanındaki değişmeler de incelenmiştir.Dış ticaretteki serbestleşmenin getirdiği vergi kayıplarını telafi eden vergi uyum mekanizmaları araştırılmıştır, öne çıkan ilk sonuç, telafi edici vergi uyumlaştırmalarının reel GSYİH'ı kayda değer şekilde etkilemediği fakat sektörel düzeyde önemli değişmelerin ortaya çıkmasıdır. İki vergi enstrümanı arasında yapılan karşılaştırma gelir vergisi oranlarındaki değişmeyle oluşan uyum sürecinin toplam refah ölçütüne göre daha az maliyete sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar kamu açığı hedefini önemli oranda aşağı indirmenin ekonomide sert uyumlara yol açacağına işaret etmektedir. Telafi edici uyum mekanizmalarıyla karşılaştırıldığında vergi oranlarındaki artışlar hızlanmakta, refah kayıpları büyümekte ve sektörel değişkenler daha büyük oranlarda değişmektedirler. Kamu harcama kalemlerindeki artışların etkileri de sabit kamu açığı bağlamında incelenmiştir. Kamu açığının indirildiği senaryolarda elde edilen sonuçlara paralel olarak gelir vergisi oranlarındaki değişmeyle gerçekleşen uyum daha düşük refah maliyeti ortaya çıkarmaktadır. Hanehalklarına yapılan transferlerdeki artış, kamu harcama kalemleri içinde en düşük refah maliyetine sahiptir. Bununla beraber, refahtaki değişmelerin kompozisyonu çeşitli politika deneyimlerinde değişiklik göstermektedir; buna göre, şehirde oturup ücret gelir elde eden hanehalkı daha yüksek kamu harcaması senaryosunda kazançlı çıkarken, kırsal kesimde oturan hanehalkı ve şehirde oturup ücret-dışı gelir elde eden vıhanehalkı da kamunun hanehalklarına dağıttığı transfer kalemindeki artış politikasından kazançlı çıkmaktadır. Anahtar sözcükler. Hesaplanabilir Genel Denge Modelleri, Vergi Politikası, Dış Ticaretin serbestleştirilmesi, Vergi Uyumlaştırılması, Kamu Açığının Düşürülmesi. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERAL EQUILIBRIUM ANALYSIS OF TAX POLICY ISSUES: THE CASE OF TURKEY ÇELEBİ, H. KUDRET Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Merih CELASUN September 1998, 169 pages This study explores the general equilibrium effects of tax adjustments under different fiscal deficit targets and public expenditure plans. To that end, a Computable General Equilibrium (CGE) model that includes different labor categories and household groups is established, and the model is calibrated to 1990 database. In the model's experiments, value-added tax and income tax instruments are treated as policy variables. Besides examining their macroeconomic impact, sectoral and income distribution aspects of alternative policies are also analyzed. mThe tax adjustments that compensate the revenue loss of trade liberalization are analyzed. The immediate result is that compensatory tax adjustments do not affect real GDP notably but they exert significant influences at the sectoral level. Of the two tax instruments, adjustment through income tax rates is less costly as far as the overall welfare is considered. A substantial reduction in the fiscal deficit target brings forth sharp adjustment in the economy. Compared to the compensatory adjustments, rises in tax rates speed up, welfare losses expand and sectoral variables change more drastically. The effects of raising public expenditure items separately are also investigated in a deficit-neutral context. Parallel to the result obtained in the deficit reduction experiments, adjustment through income tax rates yield lower welfare costs across the experiments. Among the public expenditure items, raising transfers to households display lowest welfare losses. However, the composition of changes in welfare varies; accordingly, under income tax adjustment, urban-wage household benefits from higher public consumption policy while rural and urban-non-wage households enjoy welfare gains in higher transfers to households.