Military interventions in somalia and former Yugoslavia: A case study for peace-support operations (lessons for Turkey)
Somali ve Eski Yugoslavya iç karışıklıklarına askeri müdahaleler: Barış-destek operasyonları hakkında durum değerlendirmesi (Türkiye için alınan dersler)
- Tez No: 72994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barışı Koruma, Barışa Zorlama, Somali, Eski Yugoslavya. iv, Peacekeeping, Peace Enforcement, Somalia, Former Yugoslavia. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan karışıklıklara karşı Birleşmiş Milletlerin başarısı, Somali ve eski Yugoslavya'da icraa edilen barış- destek operasyonları temel alınarak, üç temel konu altında incelenmiştir. Bu çerçeve içinde, birinci konu bölümünde genel olarak Somali ve Eski Yugoslavya'daki çatışmaların gelişimi, sepebleri ve bu çatışmalara Birleşmiş Milletler'in müdahalesi açıklanmıştır. Siyasi ve askeri açıdan hazırlıksız olunması, ortaya çıkan noksanlıklar, adı geçen harekatlardan elde edilen tecrübeler, yeni görevlerle ilgili temel yaklaşımlar ve alınan dersler ikinci konu bölümünün ana konularını oluşturmuştur. Bu Bölümde, özellikle komuta-kontrol muhabere, istihbarat, stres yönetimi, hava gücü, angajman kuralları ya da başka bir deyimle silah kullanma yetkileri, ikinci nesil olarak adlandırılan Soğuk Savaş sonrası barış operasyonlarında önem kazanmaktadır. Bunun dışında, yaklaşık olarak yarım asır sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu karmaşık görevlere katılması ayrı bir inceleme konusu olarak son bölümde yer almıştır. Bu çalışmanın amacı, barış operasyonları için yeni bir konsept geliştirmek olmamasına rağmen, incelenen konuların, gelecekte olması muhtemel karmaşık görevlerde bir referans teşkil etmesi açısından önem taşıdığı açıktır. Bu tezdeki fikirler ve açıklamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmi durumunu yansıtmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, United Nations' success in the conflicts erupted after the end of the Cold War has been studied under three basic issues based on the peace-support-operations in Somalia and former Yugoslavia. Within this framework, in the first part of the study, generally background and the nature of the conflicts in Somalia and Former Yugoslavia, and the United Nation's intervention in the conflicts have been explained. Lack of preparedness both in political and military terms, shortcomings of and the experiences held during the operations in question, basic approaches to the new missions and lessons learned have been the main topics of the second section of the study. In this part, especially, command and control, communications, intelligence, stress management, air power, rules of engagement have been important issues in so-called second generation peacekeeping operations. Moreover, participation of the Turkish Army into these complex missions after half a century or so, has been a separate research topic in the last part of the study. Although the aim of this research is not to develop a new concept for the post-Cold War peacekeeping operations, it is relevant that collection of the issues as a reference in the study is important for the future's complex missions in the operations. Opinions in this study do not reflect the official position of the Turkish Army.