Endüstri 4.0 sürecinde akıllı üretimde siber katman ve üretim
Cyber layer and production in smart manufacturing in the Industry 4.0 process
  1. Tez No: 729982
  2. Yazar: HUSEYN MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÖZÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Sistemler, Endüstri 4.0, Siber, Sistem, Üretim, Smart, Industry 4.0, Cyber, System, Manufacturing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Endüstri 4.0 sürecinde akıllı üretimde siber katman ve üretim arasındaki ilişki ile hazırlanmış tez çalışmasında endüstri ve akıllı üretim arasındaki ilişkiler incelenmekte, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü endüstri devrimlerinden bahsedilmektedir. Bunun yanı sıra tez çalışmasında Nesnelerin İnterneti, Bulut Bilişim Sistemleri ve Otonom Robotlar gibi Endüstri 4.0'ı oluşturan bileşenler ve akıllı üretim ile ilgili kapsamlı bilgi temin edilmektedir. Tez çalışmasında ayrıca akıllı üretimde siber katman ve üretime etkileri incelenmekte, siber-fiziksel üretim sistemleri ve üretimde bilgi yönetimi teknolojilerinden bahsedilmektedir. Bunun yanı sıra, üretim ortamlarında siber- fiziksel sistemler ve fiziksel üretim sistemleri ve siber-fiziksel üretim sistemlerinin entegrasyonu gibi konular da işlenmektedir. Tez çalışmasında aynı zamanda siber katmanın endüstriyel ürün üreticileri, ürün operatörleri ve hizmet kuruluşları üzerinde olmak üzere üretime etkileri ve üretimde siber-fiziksel kullanımın sosyal etkisi araştırılmaktadır. Tez çalışmasında, bunların yanı sıra, ürün tasarımı, üretim süreci, stoklar ve tedarik zinciri ve akıllı üretim sisteminin gereksinimleri gibi akıllı üretim sistemlerinin bileşenleri analiz edilmekte, akıllı üretimde insanın rolü, akıllı üretim ve iş sektörleri ve iş sektörlerinin dönüşümünde uluslararası tecrübe gibi konular üzerinden akıllı üretim ve insan arasındaki ilişkinin doğası incelenmektedir. Tez çalışmasında ayrıca teknik etkiler, ekonomik etkiler ve çevresel etkiler olmak üzere üretimin etkilerinden bahsedilmekte ve iki hipotez üzerinden akıllı üretim sistemlerinin üretime gözlemlenen etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, which was researched with the relationship between the cyber layer and production in smart manufacturing in the Industry 4.0 process, the relations between industry and smart manufacturing are examined, and the first, second, third and fourth industrial revolutions are mentioned. In addition, in the thesis, comprehensive information about the components that make up Industry 4.0 such as the Internet of Things, Cloud Computing Systems and Autonomous Robots and Smart Manufacturing is provided. In the thesis study, the cyber layer in smart manufacturing and its effects on production are examined, cyber-physical manufacturing systems and information management technologies in production are discussed. In addition, topics such as cyber-physical systems in production environments and the integration of physical production systems and cyber-physical production systems are also covered. In the thesis, the effects of the cyber layer on production, including industrial product manufacturers, product operators and service organizations, and the social impact of cyber-physical use in production are investigated. In the thesis, besides these, components of smart pro manufacturing duction systems such as product design, production process, stocks and supply chain and requirements of smart manufacturing system are analyzed. The nature of the relationship between production and human being is examined. In the thesis, the effects of production, such as technical effects, economic effects and environmental effects, are mentioned and the observed effects of smart manufacturing systems on production are examined through two hypotheses.