Primer gastrointestinal lenfomaların değerlendirilmesi
Evaluation of gastrointestinal lymphomas
- Tez No: 730022
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Lenfoma, Diffuz Büyük B hücreli lenfoma, MALT, Gastrointestinal sistem, ekstranodal organ tutulumu, ECOG, IPI skorları, Lymphoma, Diffuse Large B-cell lymphoma, MALT, Gastrointestinal system, extranodal organ involvement, ECOG, IPI scores
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı son 5 yılda Gastroenteroloji kliniğine başvuran primer gastrointestinal lenfomalı hastaların geliş şikayetlerinin, tutulum bölgeleri sıklığınının, yaşa ve cinsiyete göre dağılımın, hastaların tanı yöntemlerinin, seçilen tedavi protokollerinin ve prognozun belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri İç Hastalıkları Kliniklerine son 5 yılda başvuran 23 primer gastrointestinal lenfoma tanısı alan, tedavi gören ve 1 sene boyunca takip edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada hastaların başvuru semptomları, B semptom varlığı, histolojik tipleri, lenfoma alt tiplerinin yerleşim yeri, evreleri (evrelemede Ann Arbor sistemi kullanıldı) Helicobacter pilori ile ilişkisi, ECOG ve IPI skorları, tanı yöntemleri, tedavi ve yanıtı, komplikasyonları, prognozu incelendi. İstatistiksel analizler SPSS programı ve TURCOSA analiz programı kullanılarak yapıldı. P değeri 0.05 in altında olduğunda anlamlı olarak kabul edildi. Çalışmada elde edilen bulgular demografik (yaş, cinsiyet), klinik (tutulum yeri, evre, B semptom varlığı, 2 ve üzerinde ekstranodal organ tutulumu, histolojik tip, ECOG ve IPI skorları), radyolojik tanı bulguları (endoskopik, ince iğne biyopsi, cerrahi), laboratuvar (LDH değerleri) olarak belirlendi. Bulgular: Her iki cinste görülme insidansı aynı olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen 10 hasta evre 4, 4 hasta evre 3E, 4 hasta evre 2E, 5 hasta da evre 1E olarak görüldü. İlk tedavi olarak daha fazla kemoterapi (17 hastada, %74) verildiği görüldü. 6 hastada (%26) B semptomu varken, 17 hastada (%74) B semptomu varlığı görülmedi. Çalışmamıza dahil edilen 23 hastadan 12'sinde ECOG 1 (%52), 10 hastada ECOG 0 (%44) ve 1 hastada ECOG 3 (%4) olarak görüldü. Çalışmamızda hastaların 13'de LDH değerleri 200 ve üzeri görülmüştür. Histolojik tip istatistiksel olarak 14 hastada Diffuz Büyük B hücreli lenfoma (%61) olarak görüldü. Hastaların çoğuna tanı endoskopik olarak konuldu. 17 hastada mide (%74), 5 hastada ince bağırsak (%22), 1 hastada ise ileoçekal bölge (%4) tutulumu görüldü. En çok görülen yakınma karın ağrısı olup 13 hastada (%57) görülmüştür. 6 hastada (%26) komplikasyon görüldü. 2 hastada gastrointestinal kanama, 1 hastada perforasyon ve 4 hastada kemoterapi sonrası nötropenik ateş, özofajit, kolit ve apse gibi komplikasyonlar görüldü. Sonuç: Bizim çalışmamızda primer gastrointestinal lenfomalı hastalar semptomatik olup tanı 17 hastada (%74) endoskopik yolla konulmuştur. Tedavi seçimi histolojik tip, evre, Helicobacter pilori varlığı esas alınarak yapıldı. Tüm tedavilerle tam yanıt 19 hastada (%83) alındı. 1 kişide (%4) progresyon izlendi ve 1 kişi (%4) kaybedildi. 11 hastada Helicobacter pilori pozitif iken, 3 hastada negatif saptandı. 9 hastada geriye dönük dosya taramasında Helicobacter piloriye ilişkin bilgi bulunamadı. Bizim çalışmamızda hastalık ile Helicobacter pilori arasında ilişki olduğu düşünülmekte, ama hasta sayısı az olduğundan dolayı anlamlı istatistiksel sonuç görülmedi. Diğer verilerimiz arasındaki korelasyon analizi yapıldı ve anlamlı ilişki görülmedi. Sonuç olarak, primer gastrointestinal lenfoma tedavi edilebilen ve tam yanıt elde edilen hastalıktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to determine the presentation complaints, the frequency of the involvement sites, the distribution by age and gender, the diagnosis methods of the patients, the selected treatment protocols and the prognosis of patients with gastrointestinal lymphoma who applied to the Gastroenterology clinic in the last 5 years. Materials and Methods: In this study, 23 patients who applied to Erciyes University Medical Faculty Hospitals Internal Medicine Clinics in the last 5 years, diagnosed with primary gastrointestinal lymphoma, treated and followed for 1 year were included in the study. In this study, patients' presentation symptoms, presence of B symptoms, histological types, location of lymphoma subtypes, stages (Ann Arbor system was used for staging), relationship with Helicobacter pylori, ECOG and IPI scores, diagnostic methods, treatment and response, complications, and prognosis were examined. Statistical analyzes were performed using the SPSS program and the TURCOSA analysis program. It was considered significant when the P value was below 0.05. The findings obtained in the study were demographic (age, gender), clinical (involvement site, stage, presence of B symptoms, involvement of 2 or more extranodal organs, histological type, ECOG and IPI scores), radiological diagnostic findings (endoscopic, fine needle biopsy, surgery), was determined as laboratory (LDH values). Results: The incidence of both sexes was found to be the same. Ten patients included in the study were seen as stage 4, 4 patients as stage 3E, 4 patients as stage 2E, and 5 patients as stage 1E. It was observed that more chemotherapy was given as the first treatment (74% in 17 patients). While 6 patients (26%) had B symptoms, 17 patients (74%) did not have B symptoms. ECOG 1 (52%) in 12 of 23 patients included in our study, ECOG 0 (44%) in 10 patients, and ECOG 3 (4%) in 1 patient. In our study, 13 of the patients had LDH values of 200 and above. Histological type was statistically Diffuse Large B-cell lymphoma (61%) in 14 patients. Most of the patients were diagnosed endoscopically. Stomach involvement was seen in 17 patients (74%), small intestine in 5 patients (22%), and ileocecal region in 1 patient (4%). The most common complaint was abdominal pain and it was seen in 13 patients (57%). Complications were seen in 6 patients (26%). Complications such as gastrointestinal bleeding in 2 patients, perforation in 1 patient, and neutropenic fever, esophagitis, colitis and abscess after chemotherapy were observed in 4 patients. Conclusion: In our study, patients with primary gastrointestinal lymphoma were symptomatic, and the diagnosis was made endoscopically in 17 patients (74%). Treatment selection was made on the basis of histological type, stage, presence of Helicobacter pylori. Complete response was obtained in 19 (83%) patients with all treatments. Progression was observed in 1 person (4%) and 1 person (4%) died. While Helicobacter pylori was positive in 11 patients, it was negative in 3 patients. No information on Helicobacter pylori was found in the retrospective file search of 9 patients. In our study, it is thought that there is a relationship between the disease and Helicobacter pylori, but due to the small number of patients, no significant statistical results were observed. Correlation analysis was performed between our other data and no significant correlation was observed. In conclusion, primary gastrointestinal lymphoma is a curable disease with a complete response.