Sosyal hizmet ortamının restoran imajına etkisi
The effect of the social service environment on the restaurant image
  1. Tez No: 730049
  2. Yazar: HATİCE ESRA UZUNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ARTUĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet ortamı, imaj, restoran, Social service environment, image, restaurant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hizmet sektörlerinde hizmet ortamının imaj üzerine etkisi araştırılırken, sosyal hizmet ortamının geri planda kaldığı görülmüştür. Hizmet sektörü insan faktörünü temel alan bir sektör olduğundan, insan faktörünün (çalışanlar, müşteriler, kalabalık ve ilişki) imaj üzerindeki etkisinin incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, sosyal hizmet ortamının restoran imajına etkisini belirlemektir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu ile; 01 Haziran 2021 ile 15 Kasım 2021 tarihleri arasında Eskişehir'de faaliyet gösteren birinci sınıf restoranlarda yemek yiyen 392 kişiden veri toplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik paket programı aracılığıyla korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar; müşterilerin restoran çalışanlarına, müşterilerine ve restoranda kurulan ilişkilere dair olumlu düşüncelere sahip olduklarını, restoranı sosyal açıdan kalabalık bulmadıklarını ve restoranın imajına yönelik olumlu algılarının olduğunu göstermiştir. Sosyal hizmet ortamı boyutlarından çalışanlar, müşteriler ve ilişki boyutu ile restoran imajı arasındaki korelasyon katsayıları pozitif ve anlamlı bulunduğundan; katılımcıların restoranlardaki sosyal hizmet ortamına ilişkin algılamaları olumlu oldukça, restoran imajı algılarının da olumlu yönden artacağı söylenebilir (p0,01). Araştırmada sosyal hizmet ortamının restoran imajı üzerindeki etkileri regresyon analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda; çalışanlar, müşteriler ve ilişkinin restoran imajını etkilediği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, restoran imajını etkileyen en önemli unsurun, ilişki (müşteri çalışan arasındaki etkileşim/ilişki) olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
While investigating the effect of the service environment on the image in the service sectors, it was observed that the social work environment remained in the background. Since the service sector is a sector based on the human factor, it has become necessary to examine the effect of the human factor (employees, customers, crowd and relationship) on the image. The main purpose of this study is to determine the effect of social service environment on restaurant image. By the survey form prepared for the purpose; data were collected from 392 people who ate in first-class restaurants operating in Eskişehir between 01 June 2021 and 15 November 2021. The obtained data were evaluated with correlation and regression analyzes by means of SPSS 22.0 statistical package program in computer environment. The results show that customers have positive opinions about restaurant employees, customers and the relationships established in the restaurant, do not find the restaurant socially crowded and have positive perceptions of the restaurant's image Since the correlation coefficients between employees, customers and relationship size and restaurant image from social service environment dimensions are found to be positive and meaningful; As long as the participants' perceptions of the social service environment in restaurants are positive, it can be said that the perceptions of restaurant image will increase in a positive way (p0.01). In the research, the effects of the social work environment on the restaurant image were examined by regression analysis. As a result of the analysis; employees, customers and the relationship have been found to affect the restaurant image. In addition, it has been determined that the most important factor affecting the restaurant image is the relationship (customer-employee interaction/relationship).