İş arama ve bulmada sosyal medyanın rolü: Twitter örneği
- Tez No: 730050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İş Arama, İş Bulma, Social Media, Job Search, Job Finding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, iş arama ve bulmada sosyal medyanın rolünün incelemesidir. Bu araştırma kapsamında sosyal medya kavramı ile mobil teknolojiler aracılığıyla hizmet sunan etkileşimli medya kastedilmektedir. Çalışma ve ücret geliri sanayileşmeden bu yana insan yaşamı için çok önemli kavramlardır. Ancak bu kavramlar etkin ve verimli bir iş arama süreci sonunda ulaşılabilen kazanımlardır. Bu nedenle günümüzde iş arama davranışı ve mecrası Facebook ve LinkedIn gibi sosyal medya sitelerinde belirlenmektedir. Bu çalışmada içerik çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Çözümlemenin farklı boyutlarına ve çeşitli özelliklerine bakılarak bir analiz yöntemi geliştirilmiştir. Twitter kullanıcılarının iş arama amacı ile paylaştıkları iletiler içerik özellikleri açısından incelenmiştir. Profil sahibinin dili nasıl kullandığı, profil resmi, sosyal medya profili, iş seçimi, tecrübelerinin belirtilmesi, seçilen sosyal medya aracı ve referansları açısından değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları: sosyal medya üzerinden iş arama noktasında büyük eksiklikler olduğu ve bu eksikliklerin kimi zaman bilgi boyutunda kimi zaman ise bir alışkanlık nedeniyle meydana geldiği söylenebilir. Bu dezavantajlı durumun derinleşmesini önlemek gelişen internet çağında bu kişilere eğitim seminerleri sunmak ile mümkün olacaktır. Çalışmanın yaşadığı değişim ile beraber iş arama ve bulma pratiklerinin de değişeceği aşikârdır. Bu nedenle yeni kamusal alan olarak sosyal medya emek piyasalarının yeni adresi olacağı şimdiden tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the role of social media in looking for and finding work. Within the scope of this research, the concept of social media and interactive media that provides services through mobile technologies are referred to. Work and wage income have been very important concepts for human life since industrialization. However, these concepts are gains that can be achieved at the end of an effective and efficient job search process. Therefore, job search behavior and media are determined on social media sites such as Facebook and LinkedIn. In this study, critical discourse analysis (CDA) method was used. An analysis method has been developed by looking at the different dimensions and various characteristics of the discourse. Messages that Twitter users share for job search purposes are examined in terms of content characteristics. How the discourse owner uses the language, profile picture, social media profile, job selection, stating his experiences, selected social media tool and references are evaluated. Results of the research: it can be said that there are major deficiencies in the point of searching for work through social media and that these deficiencies sometimes occur due to a habit in the dimension of information. Preventing this disadvantaged situation from deepening will be possible by providing training seminars to these people in the developing internet age. It is obvious that with the change experienced by the study, the practice of looking for and finding work will change. Therefore, it is already predicted that social media will be the new address of the labour markets as the new public space.