Philosophical aspects of artificial intelligence
Yapay zekanın felsefi yönleri
  1. Tez No: 73005
  2. Yazar: MURAT FAİK YAREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEO GRÜNBERG, PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Teknoloji felsefesi, Epistemoloji, Ontoloji. vı, Artificial Intelligence, Philosophy of Technology, Epistemology, Ontology. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz YAPAY ZEKANIN FELSEFİ YÖNLERİ Yaren, Murat Faik Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teo Grünberg İkinci Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İNAM Ocak 1998, 94 sayfa Bu çalışma, yapay zekayı felsefi açıdan konu alan bir araştırmadır. Çalışmanın amacı, yapay zeka ve felsefenin yakınlığını ortaya koymak, yapay zeka çalışmalarında karşılaşılan sorunların temel felsefi sorunlar olduğunu ve dolayısıyla çalışmaların aynı zamanda felsefi bakış açısına gerek duyduğunu vurgulamak, iki konunun yakınlığına dayanarak yapay zekanın insan zekasına ulaşması zorluğunun felsefi çatısını çizmek. İlk bölümde çalışmanın yöntemi belirtilmektedir. Daha sonraki bölümlerde sırası ile; teknoloji felsefe ilişkisi, yapay zekanın teknoloji içindeki yeri ve felsefeye olan yakınlığı, yapay zeka fikrinin temelleri, yapay zeka çalışmaları ve ortaya çıkan sonuçlar, yapay zeka çalışmalarında ortaya çıkan sorunların, yapay zeka fikrinin dinamikleriyle bağlantılı olarak epistemelojik ve ontolojik olarak ele alınarak çözümsüzlüğünü ortaya koymak şeklindedir.Felsefe ve yapay zeka arasındaki yakın ilişkinin vurgulanması, yapay zekayı felsefi bakış ile ele almanın gerekliliği ve yapay zekanın felsefi çıkmazları sonuç bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHILOSOPHICAL ASPECTS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE Yaren, Murat Faik M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Teo GRÜNBERG Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ÎNAM January 1998, 94 pages This study is a survey whose subject is artificial intelligence with its philosophical aspects. The very aim of this study is to present relatedness between artificial intelligence and philosophy, to emphasize that all the problems encountered in artificial intelligence researches are basic philosophical problems so works in artificial intelligence needs to have a philosophical sight and finally to frame difficulty of approaching human intelligence. In the first chapter, the methodology of the study is explained. The succeeding chapters comprise relationship between philosophy and technology; importance of artificial intelligence in technology and its closeness to philosophy; basis of the idea, that is, artificial intelligence; works in artificial intelligence and products; expressing unsolvability of problems in artificial intelligence by epistemological and ontological analysis of artificial intelligence relating with its dynamics.Expressing close relationship between philosophy and artificial intelligence, necessity of philosophical sight for artificial intelligence and philosophical dead ends of artificial intelligence constitute the conclusion part