Yapay zekânın gücü ve sınırları üzerine felsefi bir soruşturma: John Searle
A Philosophical Inquiry Into the Power and Limits of Artificial Intelligence: John Searle
- Tez No: 985474
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YALDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilim felsefesi, Bilinç, Felsefe, Yapay zeka, Zihin felsefesi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Science philosophy, Consciousness, Philosophy, Artificial intelligence, Mind of philosophy, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yapay zekânın insan zihnini temsil etme kapasitesi felsefi bir perspektiften ele alınacaktır. Çalışmamızda temel hedefimiz, yapay zekânın insan zihninin öznel, bilinçli ve niteliksel yönlerini tam anlamıyla taklit edemeyeceğini ortaya koymaktır. İlk aşamada, yapay zekâ kavramının tarihsel sürecini, temel yaklaşımlarını ve zihnin hesaplamalı modellerini inceleyeceğiz. Bu doğrultuda, insan benzeri davranış, problem çözme becerisi, doğal dil işleme ve makine öğrenmesi gibi alanlarda geliştirilen yöntemleri değerlendireceğiz. İkinci aşamada, yapay zekânın bilişsel temellerini epistemolojik ve ontolojik bakış açılarıyla sorgulayacağız. Nörobilimsel, psikolojik, temsili ve bağlantısal modeller üzerinden insan zihninin karmaşık yapısını çözümlemeye çalışacağız. Üçüncü aşamada ise John Searle'ün biyolojik natüralizm kuramı ekseninde yapay zekâ konusunu daha derinlemesine inceleyeceğiz. Bilinç, qualia ve işlevselcilik eleştirilerini merkeze alarak, Searle'ün Çin Odası Deneyi ışığında yapay zekânın sınırlarını tartışacağız. Bu bölümde, sistem, robot ve beyin simülatörü yanıtları gibi çeşitli karşı argümanları da değerlendireceğiz. Son olarak, zihinsel nedensellik sorununu Searle'ün yaklaşımı doğrultusunda ele alacağız. Nedensel dışlanmışlık problemi ve insan davranışının açıklanması çerçevesinde yapay zekânın etik ve nedensel boyutlarını irdeleyeceğiz. Tezimizin genel hedefi, yapay zekânın insan zihninin derin yapısal özelliklerini ve bilinçli deneyimini temsil edemeyeceğini göstermek olacaktır. Bu çalışma ile yapay zekânın yalnızca işlevsel süreçleri taklit edebildiği, fakat insan zihninin özgün, bilinçli ve bütüncül doğasına erişemeyeceği sonucuna ulaşmayı planlıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the capacity of artificial intelligence to represent the human mind will be examined from a philosophical perspective. Our primary aim in this study is to demonstrate that artificial intelligence cannot fully imitate the subjective, conscious, and qualitative aspects of the human mind. In the first stage, we will analyze the historical development of the concept of artificial intelligence, its fundamental approaches, and computational models of the mind. In this context, we will evaluate the methods developed in fields such as human-like behavior, problem-solving ability, natural language processing, and machine learning. In the second stage, we will question the cognitive foundations of artificial intelligence from epistemological and ontological perspectives. We will attempt to analyze the complex structure of the human mind through neuroscientific, psychological, representational, and connectionist models. In the third stage, we will examine the subject of artificial intelligence more deeply within the framework of John Searle's theory of biological naturalism. Focusing on consciousness, qualia, and criticisms of functionalism, we will discuss the limits of artificial intelligence in light of Searle's Chinese Room Argument. In this section, we will also consider various counter-arguments, such as the systems reply, the robot reply, and the brain simulator reply. Finally, we will address the problem of mental causation in accordance with Searle's approach. We will examine the ethical and causal dimensions of artificial intelligence within the framework of the problem of causal exclusion and the explanation of human behavior. The overall goal of our dissertation will be to demonstrate that artificial intelligence cannot represent the deep structural characteristics and conscious experience of the human mind. Through this study, we plan to reach the conclusion that artificial intelligence can only imitate functional processes but cannot attain the unique, conscious, and holistic nature of the human mind.