Halofilik mikroorganizmalardan pigment üretimi ve hücre kültürü uygulamaları
Pigment production from halophilic microorganisms and cell culture applications
  1. Tez No: 730066
  2. Yazar: MURAT YASİN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Haloferax alexandrinus, Pigment, Mgm-20, Sh-sy5y, Haloferax alexandrinus, Pigment, Mgm-20, Sh-sy5y
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Pigmentler, farklı alanlarda kullanımı olan önemli bileşiklerdir. En genel kullanım alanları katkı maddesi ve renk arttırıcı olarak tıp, gıda, hayvancılık, tekstil, kozmetik endüstrisidir. Pigmentler; sentetik olarak da üretilebilmelerine rağmen, genellikle doğal pigmentler olarak tercih edilmektedir. Yürütülen yüksek lisans tez çalışması kapsamında, Haloferax alexandrinus'un pigment üretim koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda H. alexandrinus pigment üretimi için ideal tuz konsantrasyonu, sıcaklık ve pH koşulları belirlenmiştir. H. alexandrinus 'dan pigment ekstraksiyonu için farklı çözücüler kullanılmış ve en uygun çözücü aseton olarak bulunmuştur. Pigment içeriğinin saflaştırılması ve belirlenebilmesi için TLC, LC-MS/MS ve NMR teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen karotenoid ekstraktının antikanser özelliğinin belirlenebilmesi için SH-SY5Y nöroblastom hücreleri üzerinde sitotoksik etkileri araştırılmıştır. Pigment üretimi için; en uygun besiyeri olarak %20'lik tuz içeren MGM-20 sıvı besiyeri seçilmiştir. Haloferax alexandrinus en yüksek pigment üretimi için kültürel parametreler incelendiğinde; karanlık inkübasyon, 120 rpm çalkalama hızı, 37ºC sıcaklık, 7 günlük inkübasyon ve başlangıç pH değeri 8'in en uygun koşullar oldukları belirlenmiştir. Karotenoid ekstraktının SH-SY5Y nöroblastom hücreleri için IC50 değeri 2 µg/ml olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Pigments are important compounds with use in different fields. The most common usage areas are medicine, food, livestock, textile, cosmetics industry as additive and color enhancer. Pigments; Although they can also be produced synthetically, they are generally preferred as natural pigments. Within the scope of the master thesis study, it was aimed to determine the pigment production conditions of Haloferax alexandrinus. In this context, ideal salt concentration, temperature and pH conditions were determined for H. alexandrinus pigment production. Different solvents were used for pigment extraction from H. alexandrinus and acetone was found to be the most suitable solvent. TLC, LCMS/MS and NMR techniques were used for the purification and determination of the pigment content. In order to determine the anticancer properties of the obtained carotenoid extract, its cytotoxic effects on SH-SY5Y neuroblastoma cells were investigated. For pigment production; MGM-20 broth containing 20% salt was selected as the most suitable medium. When cultural parameters were examined for the highest pigment production in Haloferax alexandrinus; Dark incubation, 120 rpm shaking speed, 37ºC temperature, 7 day incubation and initial pH value of 8 were determined as the most suitable conditions. The IC50 value of the carotenoid extract for SH-SY5Y neuroblastoma cells was found to be 2 µg/ml.