Tasarım ögelerinden doku ile oluşturulan bir desenin pigment baskı teknikleriyle uygulanması
Application of a pattern created with texture from design elements with pigment printing techniques
  1. Tez No: 730067
  2. Yazar: GÖZDE CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM AYDİNÇ BÖLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doku, Grafik tasarım, İllüstrasyon, Tasarım, Tekstil baskıcılığı, Texture, Graphic design, Illustration, Design, Textile printing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada grafik tasarım ve tekstil baskı tasarımı harmanlanarak, belirli bir kumaş üzerine uygulanan farklı baskı teknikleri ile dokunun yarattığı farklı etkiler ele alınmıştır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın, problem durumu, amacı, önemi, sınırlılıkları, modeli ve veri toplama teknikleri hakkında bilgi verilmiştir. Tez çalışmasında ikinci bölüm grafik tasarım adı altında toplanmıştır. Bölüm kapsamında grafik tasarımın tanımı yapılmış, tarihsel süreci incelenmiştir. Grafik tasarımda illüstrasyon oluşturmak için grafik tasarım ögelerine ve ilkelerine yer verilmiştir. Bir grafik tasarım ürününde bulunması gereken özellikler göz önüne alınarak geleneksel ve dijital illüstrasyon tekniklerine değinilmiştir. Geleneksel tekniklerin ardından dijital teknikler anlatılarak uygulama bölümünde yapılacak illüstrasyon çalışmasının temel oluşum şekli verilmiştir. Üçüncü bölüm tekstil baskıcılığı adı altında toplanmıştır. Bölüm kapsamında tekstil baskıcılığının tarihçesine değinilmiş, baskı teknikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Film baskı tekniğinde kullanılan pigment boyarmaddeleriyle oluşturulabilecek farklı baskı alternatifleri anlatılmıştır. Tez çalışmasının dördüncü bölümünde tasarım ilkelerinden olan“doku”ögesi seçilmiş ve bu bölüm doku adı altında toplanmıştır. Dokunun tanımı yapılarak doğal ve yapay doku şeklinde sınırlandırılmıştır. Yapılan sınırlandırma sonucunda tasarımda dokunun nasıl üretildiği konusuna değinilmiştir. Tez çalışmasında beşinci bölüm uygulama bölümü adı altında toplanmış, birinci, ikinci ve üçüncü bölümlerin sentezlenmesi ile uygulama çalışmaları yapılmıştır. Uygulama çalışması yapılırken öncelikle doğal ve yapay dokular araştırılmıştır. Araştırma sonucu rapido ve karakalem tekniği kullanılarak illüstrasyon çizilmiştir. El ile çizilen illüstrasyon tarayıcılar vasıtası ile Adobe Photoshop programına aktarılarak baskı deseni haline getirilmiştir. Hazırlanan desen film olarak çıkartılmış ve baskı şablonlarına aktarılmıştır. Hazırlanan şablonlar tek tip kumaş üzerine farklı pigment boyarmaddeler ile basılarak görsel olarak aynı fakat dokunsal olarak farklı etkiler yakalanmaya çalışılmıştır. Bu tezin amacı, grafik tasarım öğelerinin kullanılmasının illüstrasyon sanatı ve tekstil baskıcılığı alanındaki önemini belirtmek, bunun yanında farklı bir algı oluşturan doku öğesinin, grafik ve tekstil tasarım alanları ile birleştirilerek görme duyusunun yanında dokunsal bir algı yaratma durumları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, graphic design and textile printing design were blended and different printing techniques applied on a particular fabric and the different effects of tissue were discussed. The thesis work consists of five parts. In the first part, information about the problem status, purpose, importance, limitations, model and data collection techniques of the research is given. In the thesis study, the second part was collected under the name of graphic design. Within the scope of the department, the definition of graphic design is made and the historical process is examined. Graphic design elements and principles are included to create illustrations in graphic design. Traditional and digital illustration techniques are mentioned considering the features that should be included in a graphic design product. After the traditional techniques, digital techniques are explained and the basic formation of the illustration work to be carried out in the application section is given. The third part was collected under the name of textile printing. Within the scope of the department, the history of textile printing was mentioned and information about printing techniques was given. Different printing alternatives that can be created with pigment dyes used in film printing technique are explained. In the fourth part of the thesis study, the“texture”element, which is one of the principles of graphic design, was selected and this section was collected under the name of texture. The texture is defined and limited to natural and artificial tissue. As a result of the limitations, the issue of how the tissue is produced in the design is mentioned. In the thesis study, the fifth part was collected under the name of the application section and application studies were carried out by synthesizing the first, second and third sections. Natural and artificial tissues were first investigated during the application study. As a result of the research, illustrations were drawn using rapido and charcoal technique. The hand-drawn illustration was transferred to Adobe Photoshop through scanners and turned into a print pattern. The prepared pattern was extracted as a film and transferred to the print templates. The prepared templates were printed on uniform fabric with different pigment dyes and tried to capture visually identical but tactilely different effects. The aim of this thesis is to state the importance of the use of graphic design elements in the field of illustration art and textile printing, as well as to examine the tactile perception of the tissue element, which creates a different perception, in addition to the visual sense by combining it with the graphic and textile design areas.