Hydraulic modeling of Ortaköy Muğla water distribution network by EPANET
Ortaköy Muğla su dağıtım şebekesinin EPANET ile hidrolik modellenmesi
  1. Tez No: 730109
  2. Yazar: ABDINASIR ABDIRAHMAN HASHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Dağıtım Sistemi, GDS, EPANET, İhtiyaç Odaklı Yaklaşım, Gradyan Algoritması, Hazen-Williams denklemi, Menteşe, EPANET, Water Distribution System, Demand Driven Analysis, Hazen- Williams Equation, EPS, Gradient Approach, Menteşe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kaliteli suya sahip olmak her insanın hakkıdır, suyun ihtiyaç duyulan yerlere iyi bir basınç ve hızda ulaştırılması gerekir. Kaynaktan tüketicilere borular aracılığıyla su sağlamak için bir su dağıtım şebekesi (SDŞ) oluşturulur. Su kaynaktan yükseltilmiş bir depolama tankına pompalanacağı gibi doğrudan tüketim için de pompalanabilir. SDŞ modellenmesi yaşamsal önemi nedeniyle, mevcut bir su temini probleminin çözülmesi veya herhangi bir boru döşenmeden önce bir SDŞ 'nin işlevinin tahmin edilmesi dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı yapılır. Bu çalışmada Türkiye'nin Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy mahallesi için bir hidrolik model geliştirilmiştir. Bu modeli geliştirmek için su dağıtım sistemlerinin tasarımında kullanılan ücretsiz bir yazılım olan EPANET kullanılmıştır. EPANET ihtiyaç odaklı bir yaklaşım kullanarak geliştirlen hidrolik denklemlerini Gradyan algoritması kullanarak çözer. SDŞ 'nin aşırı talepler altında çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için girdi olarak büyütülmüş bir talep kullanılıp üç günlük bir genişletilmiş devre simülasyonu (GDS) çözülmüştür. Çalışmada kullanılacak verileri Muğla yerel su idaresi sağlamıştır. Kentin mevcut hidrolik modeli dikkate alınarak tasarım yapılacaktır. Hidrolik model, negatif basınç dahil olası sorunlar için kontrol edilecek ve eski tasarımın sorunları, rehabilitasyon önerileri ile giderilecektir. Simüle edilen sonuç, önerilen basınç ve hız gereksinimleriyle karşılaştırılacaktır..
Özet (Çeviri)
Getting good quality water is a right of every person, that water must be delivered to needed places with good pressure and velocity. A water distribution system (WDS) is used to supply water through pipes, which carry the water from the source to consumers. Usually water is pumped from the source to either an elevated storage tank or directly for consumption. Because of its vital importance, WDS is modelled for many reason including solving an existing water supply problems or forecasting the function of a WDS before any pipe is laid. In this study a hydraulic model is developed for Ortaköy which is a neighborhood in Menteşe city in Turkey. To develop this model, EPANET is used. It is a free software used for designing water distribution systems that uses a demand-driven approach and solves for the hydraulics equations using the Gradient algorithm. A magnified demand is used as an input to check whether the WDS could work under extreme demands and an extended period simulation (EPS) was run for three days. Muğla local water authority provided the data that is to be used in the study. Designing will be made while considering the existing hydraulic model of the city. The hydraulic model will be checked for possible problems including negative pressure and the problems of the old design will have to be fixed with rehabilitative suggestions. Those will be in the form of alternatives that solve problems with different methods. The simulated result will be compared with recommended pressure and velocity requirements in the neighborhood.