Akyatan lagünü (Karataş - Adana)'nde gümüşi havuz balığı (Carassius gibelio Bloch, 1982) populasyon dinamiği parametrelerinin belirlenmesi
Determination of population dynamics parameters of silvery pond fish (Carassius gibelio Bloch,1982) in Akyatan lagoon (Karataş - Adana)
- Tez No: 730110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MANAŞIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Carassius gibelio, Akyatan Lagünü, Üreme, Büyüme, Ölüm Parametreleri, Carassius gibelio, Akyatan Lagoon, Reproductive, Growth, Mortality parameters
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Akyatan Lagünü'nde (Adana) Mart 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında 12 ay boyunca aylık olarak örneklenen gümüşi havuz balığı (Carassius gibelio)'nın popülasyon parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen toplam 234 adet gümüşi havuz balığı bireyinin 207 adeti dişi, 27 adeti erkek bireyden oluşmuştur, yaş dağılımları 0+ ve VI olarak belirlenen bireylerin ağırlık değerleri 47.73 ile 660.01 g arasında, total boy 14.0 ile 33.0 cm arasında tespit edilmiştir. İlk eşeysel olgunluk yaşı I (17.50 cm ) olarak belirlenmiştir. Olgun dişi bireyler Mart ile Ekim ayları arasında görülmekte olup; yumurtlama dönemleri yoğun olarak Mart ile Mayıs ayları arasındadır. von Bertalanffy Büyüme sabitleri TL (cm)=42.180, K =0.18340(yıl-1), TW (g)=1066.9798, t0 =-1.196(yıl) ve Ø´(Fi Üssü) =5.7878 bulunmuştur. Boy- Ağırlık İlişkisi W = 0.017* L3.0431(R2=0.9078), stoktan yararlanma düzeyi E = 0.99 yıl-1olarak tespit edilmiştir. Doğal nedenlerle oluşan ölüm M = 0.00103 yıl-1, toplam ölüm oranı Z = 0.306 yıl-1, balıkçılık nedeniyle ölüm oranı F = 0.305 yıl-1'dır. Akyatan Lagünü'nde Gümüşi Havuz Balığı aşırı derecede çoğalmış ve ilgili rezervuarımızı tamamen istila etmiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
Population parameters of Silvery Pond Fish (Carassius gibelio), which were sampled monthly for 12 months between March 2019 and February 2020 in Akyatan Lagoon (Adana), were determined. A total of 234 Silvery pond fish were obtained, consisting of 207 female and 27 male individuals. The weight values of the individuals whose age distribution was determined as 0+ and VI were between 47.73 and 660.01 g, and the total length was determined between 14.0 cm and 33.0 cm. The age of first sexual maturity was determined as I (17.50 cm ). Mature female individuals are seen between March and October; spawning periods are mostly between March and May. Mature female individuals are seen between March and October; Spawning periods are mostly between March and May. von Bertalanffy growth constants were found TL (cm)=42.180, K =0.18340(yıl-1), TW (g)=1066.9798, t0 =-1.196(year) and Ø´(Fi Base) =5.7878. Length-Weight Relationship W = 0.017* L3.0431(R2=0.9078), inventory utilization level was determined as E = 0.99 yır-1. Natural causes death M = 0.00103 yıl-1, total mortality Z = 0.306 yıl-1, fisheries mortality F = 0.305 yıl-1 In Akyatan Lagoon, the Silvery Pond Fish has grown excessively and has completely invaded our reservoir